Rendszerüzenet
2015. május 13.

Kettős jubileum Nyíregyházán

Húsz éves a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola, és tíz éves a Kálvineum Idősek Otthona. A két intézmény dolgozói, tanulói, lakói a Nyíregyháza- Városi Református Egyházközséggel közösen, istentiszteleten adtak hálát a jubileumokért május 9-én.

alt

„Új kezdetet adni, csak a sorsfordító Isten tud. Az ember képes az életét összegubancolni, úgy, hogy aztán nem tud belőle kijönni, de amikor az Isten belenyúl az élet folyásába, akkor ott minden megváltozik és beáll a rendeződés időszaka”- mondta a hálaadó istentiszteleten prédikációjában a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Fekete Károly kiemelte, hogy Isten nem késik a sorsfordulatokkal, mindig megadja azt, és a sorsfordító Isten várja a sorsvállaló embereket, akik észreveszik a lehetőségeket.

alt

Az ünnepi alkalmon Gaál Sándor a Nyírségi Református Egyházmegye esperese köszöntötte a jelenlévőket. Megköszönte a gyülekezet két intézményében dolgozók munkáját és kiemelte, hogy „azzal a szent elköteleződéssel folytatjuk az örökséget Isten országának építésében ezeken a területeken, hogy teljes bizonyossággal tudjuk, hogy Isten ma sem, holnap sem és a földi jövendőben sem rejti el az arcát és a kezeit előlünk”.

alt

Sipos Kund Kötöny a Nyírségi Református Egyházmegye egykori esperese az Európa Rádiónak elmondta, hogy nagyon a szívéhez nőtt az iskola, amelynek alapítója. Kiemelte, az hogy az elmúlt húsz évben az intézmény pedagógusai és az egyházközség is jól végezte munkáját, az bizonyítja, hogy ma a város egyik legkeresettebb oktatási intézménye a Jókai Mór Református Általános Iskola, ahol mindig túljelentkezés van.

alt

Az iskolába összesen 745 gyermek jár és több mint százan dolgoznak az intézményben. Jövőre lesz 110 éves az iskola, amelyet az egyház alapított 1906-ban, és 1907-ben vette át a város, majd újra visszakerült az egyházhoz.

alt

Sipos Kund Kötönyné, a Jókai Mór Református Általános Iskola igazgatója az elmúlt húsz évre visszatekintve kiemelte, hogy többek között bibliaiskolákat, tréningeket is szerveznek a pedagógusoknak azért, hogy ne csak a gyermekek, hanem a tanárok is minél közelebb kerüljenek az egyházhoz.

alt

Az idén tíz éves fennállását ünneplő Kálvineum Idősek Otthona azzal a céllal született, hogy magatehetetlen idősekről gondoskodjon, életük utolsó éveit szebbé, elviselhetőbbé tegye és ezt a célt szolgálja most is- mondta Szentiné Bosnyák Zsuzsanna, az ötven férőhelyes otthon vezetője. Hangsúlyozta, bár a megnyitáskor elsősorban a gyülekezeti tagokra gondoltak, ma már a környékbeliekre is figyelnek és várólistájukon mindig 60-70 ember neve szerepel.

alt

A bentlakás mellett támogató szolgálatot is működtetnek a súlyos fogyatékkal élők részére, valamint a szociális étkeztetés keretében 1200 embert látnak el. Ezek mellett a házi segítségnyújtásban 81 főről gondoskodnak, valamint nappali ellátást is biztosítanak az időseknek. Az otthon ötven dolgozója, így naponta 1500 embert lát el.

Fotók: Barcza János