Rendszerüzenet
2015. április 27.

Hálaadás Encsencsen

Encsencsen befejeződött a templom és gyülekezeti ház felújítása. Ez alakalomból hálaadó istentisztelet tartottak a településen április 26-án.

Fórián László az Európa Rádiónak elmondta, hogy még elődje ideje alatt 2003-ban kezdődött a templom külső felújítása és most valósultak meg a belső munkálatok, így a burkolat és a padlózat cseréje, a padok felújítása és a falak meszelése. Mindez 10 millió forintba került. A templom mennyezetének felújítása azonban még várat magára, összesen több mint 20 millió forintból valósulhatna meg.

A mostani beruházásnak köszönhetően a templombelső mellett a gyülekezeti ház is megújult, amely egykor református iskolaként működött, majd az államosítás után óvodának alakították át.  A kártalanítás után visszakerült az egyházhoz, de egészen 2012-ig nem tudták használni. 2012-ben azonban először az Emberi Erőforrások Minisztériuma, majd a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázata tette lehetővé, hogy az épületet felújítsa az egyházközség.

Fórián László kiemelte, hogy a templom teljes felújítása csaknem 100 millió forintba kerülne, erre a célra most 10 millió forintot nyert a gyülekezet, míg a gyülekezeti ház tekintetében a munkálatok 52 millió forintból valósulhatnának meg, a most elnyert 10 millió forintot elsősorban az állagmegóvásra és a használhatóságra fordították.

A cél azonban elsősorban a lelki építkezés, de ezt a célt kell szolgálja a templom és a gyülekezeti ház is. Olyan helyek kellenek, hogy legyenek, ahol az emberek rátalálnak Isten valóságára- hangsúlyozta Encsencs református lelkipásztora.

Gaál Sándor a Nyírségi Református Egyházmegye esperese elmondta, hogy az elmúlt hat éves ciklusban 48 templomon történt felújítási munka, ami azt jelenti, hogy az egyházmegye templomainak nagy része megszépült, megerősödött az elmúlt években. „Vannak még befejezetlen templomok, de az a reménységünk, hogy az elkövetkezendő években nem marad templom épület és egyházi épület felújítás nélkül”- mondta a hálaadó istentiszteleten Gaál Sándor.  Az egyházmegyében, Kántorjánosiban van a legnagyobb szükség a felújításra, a tető cseréjére- fejtette ki az egyházmegye esperese, aki reményét fejezte ki, hogy a megfelelő forrásokat is hamarosan megtalálják a munkálatok elkezdéséhez.