Rendszerüzenet
2015. április 23.

„Bízzatok” – Hajdúvidéki Ifinap

A bizalom volt a fő témája az április 18-án megrendezett Hajdúvidéki Református Egyházmegye rendes, éves ifjúsági találkozójának. A 2015-ös esztendő központi ifjúságot érintő református témája a bizalom – ami köré idén a Csillagpontot is szervezik – az egyházmegyei találkozó tematikájában is ehhez igazodtak. A rendezvény helyszíne ezúttal - a hagyományoktól eltérő újításként - Tiszacsege volt, és a korábbi évekhez képest idén kibővült a korosztály is.

Czető Norbert az egyházmegye ifjúsági referense, az idei találkozó szervezője az Európa Rádiónak elmondta, hogy korábban konfirmandus találkozóként szervezték meg Hajdúszoboszlón ezt az alkalmat, idén most ifinapként hirdették meg, és kibővítették a korosztályt is, hogy közvetlenebb kapcsolat alakuljon ki a konfirmandus korosztályú fiatalok és a náluk idősebbek, valamint fiatalabbak között. A mostani találkozón így 11 és 19 év közötti ifjakat vártak. Az ifinapon 14 gyülekezetből összesen 165-en vettek részt, ebből 140 gyermek.

„Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem, hogy őrizd meg őket a gonosztól.” (Jn 17,15) János evangéliuma alapján hirdetett igét az ifinap délelőtti áhítatán Czető Norbert, a Tiszacsegei Református Egyházközség lelkipásztora. Az áhítaton a találkozó szervezője rámutatott: az Istennel való kapcsolat más perspektívába helyez minket a világban, melyben mindenki megtalálhatja a szolgálatot.

Az ifinap Csomós János református lelkipásztor előadásával folytatódott, aki Nagykőrösről érkezett a Hajdúságba. Az előadás alapjául Máté evangéliumából (14,22-33) a vihar lecsendesítésének története szolgált. A kulcsgondolat itt is a bizalom volt: „Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!” (Mt 14,27) Az interaktív előadás egy úgynevezett jégtörő játékkal kezdődött, melyben a résztvevő fiatalok a feladatokat csak úgy tudták megoldani, hogyha nyitottak egymás felé, és kapcsolatot teremtettek ismeretlen társaikkal is. Egymás megismerését helyezte előtérbe már a csapatok kialakítása is – a regisztráció során minden fiatal kapott egy színt, ez alapján kellett csapatokat alkotniuk. Mindez azt az üzenetet közvetítette, hogy Jézusnak sokszor más törvényszerűségei vannak, mint nekünk, embereknek. Az előadás egyébként három fő egységre bomlott. Az első a „Vihar van! És?!” alcímet viselte. Itt Csomós János lelkipásztor arról beszélt, hogy az élet viharaira nem mindig büntetésként kell tekinteni, mert sokszor lehetőségeket hordoznak magukban ezek a viharok, amelyek Isten tervének részei lehetnek. A második rész az „Új törvényszerűség” alcímet viselte, mely arra mutatott rá, hogy az Isten országában más törvények érvényesek. Aki a Teremtőt befogadja, egy teljesebb életet élhet. A harmadik rész a „Merj lépni!” alcímet kapta. Itt már a cím is magában foglalja a találkozó fő témáját, a bizalmat, vagyis, hogy el kell indulni Isten felé.

Az előadás után különböző bizalom-játékokat játszottak a templomkertben a résztvevők. Az ebédet követően Csorba Gergő és tanítványa adott zongora és gitár kísérettel koncertet a résztvevőknek. A zenei szolgálaton ifjúsági énekek szólaltak meg, könnyűzenei feldolgozásban. Napközben a fiatalok imádságokat írtak, melyekből az alkalom végén a szervezők válogattak, és felolvastak belőlük. Végül pedig mindenki elhelyezhette saját névjegykártyáját – amin a neve mellett egy „like” jel is szerepelt – az úgynevezett bizalomfalon.

Czető Norbert kiemelte, hogy mostantól minden évben más-más helyszínt választanak majd, hogy a kisebb gyülekezetek is bemutatkozhassanak, illetve legyen esélyük az egyházmegye támogatását élvezve elindítani egy olyan lelki missziót, ami a saját gyülekezetükben egy ifjúsági kör kialakulását, a fiatalok összetartását eredményezheti.

Tavaly 80-90 résztvevő volt, most pedig szinte a duplája, így a helyszínváltoztatás biztosan jót tett a rendezvénynek, mert az újdonság ereje is vonzhatta az érdeklődőket és nem csak a kiszélesített korosztálynak köszönhető a megnövekedett érdeklődés - véli Czető Norbert, aki bízik benne, hogy egyre több kisgyülekezet veszi majd a bátorságot a jövőben ahhoz, hogy meghívja magához az ifjakat.

Buzás Borbála

Komorné Csernáth Erzsébet