Rendszerüzenet
2015. április 10.

Vallás és Művészet a Felső Tisza-vidéken

Nagy érdeklődés övezte a Középkori Templomok Útja program keretében megjelenő Vallás és Művészet a Felső-Tisza-vidékén nemrégiben megjelent kötet bemutatóját Nyíregyházán, melyet 2015. április 8-án tartottunk a Megyeháza Bessenyei Nagyteremében. A könyvbemutatót Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Kondra Laura, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Ügynökség ügyvezetője nyitotta meg. A rendezvényen köszöntőt mondott Sághi Attila, a Forster központ elnöke. A könyvet Kollár Tibor, a kötet szerkesztője mutatta be.

A most megjelenő könyv egy sorozat harmadik része, mely a Felső-Tisza-vidék művészetének a reformációhoz köthető periódusát mutatja be, beszámol a korábban végzett és a legutóbbi épületkutatásokról és helyreállításokról. Átfogó tanulmányokat közöl a régió gótikus építészetéről, a protestáns falfestésekről, Milota kapcsán a famennyezetekről, a debreceni Református Kollégium Múzeumának kincseiről, a berekböszörményi református templom építéstörténetéről és a már nem létező debreceni Szent András templomról. Bemutatja a tiszabezdédi református templom különleges szobrászati díszét és több görög katolikus templom újabb kutatási eredményeit. A kötetet bibliográfia és angol nyelvű összefoglalás zárja.

A Középkori templomok útja programhoz kapcsolódó tanulmánykötetek első két része a templomépítészetre és falfestészetre fókuszált, e záró kötet történeti és művészeti szempontból illusztrálja a régiónak a reformáció kialakulásában és terjesztésében játszott szerepét.

A nyíregyházi könyvbemutatón megerősítettük: az Ügynökség folytatni szeretné a templomút programot a szomszédos és a határ menti területek bekapcsolásával. Ennek lehetőségeit a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Ügynökség részéről Deák Attila és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület részéről Emődi Tamás vázolták fel.

Forrás: Középkori Templomok Útja Facebbok oldala: www.facebook.com