Rendszerüzenet
2015. április 02.

Tartós élelmiszert gyűjt kárpátaljai rászorulóknak a Református Szeretetszolgálat

A Magyar Református Szeretetszolgálat folyamatosan támogatja a Kárpátalján nehéz körülmények között élő családokat, ehhez hétvégén Debrecenben, a Füredi úti bevásárlóközpontban gyűjt adományokat. Péntek délután 16 és 20 óra között, szombaton pedig 10 és 20 óra között várják az adományokat.

Az elmúlt egy évben az egyébként is lehetetlen körülmények most még kiszolgáltatottabbá tették a Kárpátalján élőket. A Magyar Református Szeretetszolgálat rendszeres segítségnyújtása most hatványozottan szükséges. Kidolgoztuk a Kárpátaljai Cselekvési Tervünket, amelynek megfelelően több mint 100 millió forint értékben támogatjuk a kárpátaljai rászorulókat. A korábbi adománygyűjtésnek köszönhetően a folyamatos támogatás mellett a tavalyi év végén 60 nagyteljesítményű kazánnal és 20 kályhával segítették a kárpátaljai rászorulókat. Emellett pedig rendszeresen tartós élelmiszert, tűzifát és további tárgyi eszközöket adományoztak.

Kárpátalján az ukrán seregbe besorozottak nagy része családfenntartó férfi; távozásukkal a családjuk súlyos nélkülözésre ítélt. Ezért a Szeretetszolgálat segítséget nyújt: 100 katonacsaládot támogat. Havi rendszerességgel tartós élelmiszereket juttat el a családokhoz. Az instabil politikai és polgárháborús helyzet mellett rendkívül súlyos gazdasági válság is sújtja Ukrajna egészét, Kárpátalját is. A kialakult feszült helyzetben a családfők távolléte a családok teljes anyagi összeomlását okozhatja. Az otthonmaradt nők és gyermekeik napi szinten nélkülöznek; alapvető élelmiszerek, tisztálkodási szerek hiányoznak a háztartásból, hiszen legtöbbször az egyetlen bevételi forrástól, a családfő keresetétől fosztja meg a hadviselés a családokat. 2015. február és július között a Magyar Református Szeretetszolgálat segítség nyújt olyan kárpátaljai családoknak, amelyekben a családfenntartó férfit katonai szolgálatra kötelezték. 

MRSZ