Rendszerüzenet
2015. március 31.

Dominica Palmarum

Aki ismeri a Bibliát, különösen az ószövetségi zsoltárokat az találkozhatott olyan sorokkal, amelyek arra szólítanak fel, hogy Istent dicsérjük hangszerekkel- mondta vasárnap a Debrecen Helyőrségi Zenekar koncert előtti köszöntőjében a Debreceni református Egyházmegye esperese. Vad Zsigmond örömét fejezte ki, hogy a gyülekezet tagjai és a katonák együtt ünnepelhetnek Virágvasárnap és hallgathatják Isten igéjét és a zene üzenetét.

alt

Az 5. Bocskai István Lövészdandár és a tábori lelkészség nevében Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész köszöntötte az érdeklődőket. Hangsúlyozta, hogy jubileumi alkalom ez a koncert, ugyanis a Helyőrség immár 5. alkalommal van jelen a Húsvéti ünnepkörben. Kiemelte, hogy bár más ruhát hordanak, de itt élnek Debrecenben, tagjai a városnak, ezért is tartják fontosnak, hogy itt legyenek, hogy a katonák közösségben lehessenek egymással és a gyülekezettel, így készülve a Húsvét csodájára.

alt

Az alkalom végén a Bocskai-dandár református tábori lelkésze hirdetett igét. Sajtos Szilárd százados prédikációjában elmondta, hogy Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának ünnepe, de nekünk ma erről a szóról, hogy bevonulás más jut az eszünkbe, gondolhatunk például az oroszok bevonulására Magyarországra, vagy az amerikaiak bevonulására Bagdadba. Kifejtette, Virágvasárnap a Húsvét misztériumához vezető út, Jézus pedig most is csatlakozni akar hozzánk, be akar vonulni az életünkbe nem tankokkal, hatalommal, hanem békességgel és csendesen, hogy meghaljon és feltámadjon értünk!

alt

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár és a Debrecen- Nagytemplomi Református Egyházközség közösen szervezte meg március 29-én a „Dominica Palmarum” című istentisztelettel egybekötött virágvasárnapi hangversenyét. A Debrecen Helyőrségi Zenekar koncertjének a református Nagytemplom adott otthont.

alt

A hangversenyen az ószövetségi próféciákat és az újszövetségi történetet a Nagytemplom ifjúsága tolmácsolta. A katonazenészek minden évben nagy sikerű és teltházas koncertet adnak a Húsvéti ünnepkörhöz közeledve. Virágvasárnap a zenekar repertoárján szerepelt Bellini: Norma Overture, valamint Ennio Morricone: Gabriell’s Oboe című műve, illetve felcsendültek Az utolsó mohikán ismert dallamai is. Az eseményen Pál István százados, a Debrecen Helyőrségi Zenekar karmestere vezényelt.

Fotók: Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár