Rendszerüzenet
2015. március 27.

Hálaadás Tiszaszentimrén

Sikerült restaurálni azt az emléktáblát, amely a tiszaszentimrei református templom ékessége volt évszázadokon át. A tábla, amelyet a gyülekezet közadakozásból felújíttatott, Mária Teréziának címezve a templom kiteljesedésének állított emléket. A restaurálás kapcsán hálaadó istentisztelet tartottak március 22-én a településen. Fodor- Csipes Anikót, a gyülekezet lelkipásztora az Európa Rádiónak elmondta, hogy a tábla mellett azért is hálát adhattak vasárnap, hogy külföldi támogatással korszerűsíthetik, új funkciókkal láthatják el a régi parókia épületét.

Fodor- Csipes Anikó kifejtette a tábla történetével kapcsolatban, hogy a templom hajótest része 1774-ben nyerte el végleges formáját és akkor helyezték el ezt a táblát, amely cementből készült és be van építve a templom falába. Különlegessége, hogy a sötétkék táblán 24 karátos arany füsttel vonták be a betűket és így is állíttatták helyre, mintegy 300 ezer forintnyi gyülekezeti adományból. A tiszaszentimrei gyülekezet lelkipásztor asszonya hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják a múlt megőrizését, ezért is restauráltatták a táblát és helyeztek el egy időkapszulát a felújítás alatt álló régi parókiában, amelynek renoválása során találtak egy korábbi időkapszulát. Ebből kiderült, hogy a kapszulák elhelyezése régen hagyomány volt, bármilyen felújításnál. Így a mostani korszerűsítés kapcsán elhelyezett időkapszula többek között a település címerét, egy beszámolót a mostani munkákról, egy pendriv-ot képekkel és a gyülekezetei tagok papírra vetett gondolatait tartalmazza.

A régi parókiában a gyermekjóléti szolgálat kap helyet, valamint gyülekezeti házként is funkcionál majd az épület, amelyet többek között teljesen akadálymentesítettek.  A munkálatok körülbelül 4 millió forintból valósulnak meg és áprilisban érnek véget.