Rendszerüzenet
2015. március 26.

Ádám, hol vagy?

Sajnos a mai magyar társadalomban egyre nagyobb a káosz, amely abban is lemérhető, hogy semmi sincs a helyén. Nincsenek helyén a férfiak sem. Ennek a csendes délutánnak az az egyik célja, hogy itt, Szatmárban helyére kerüljenek a férfiak a gyülekezetük közösségében.

alt

A Szatmári Református Egyházmegye Missziói Bizottsága látva a társadalmi változásokat, negatív hatásokat és az ezekből következő gyülekezeti problémákat, új gyülekezetépítő irányelveket és célokat határozott meg Szatmárban. Az egyik ilyen új terület a felnőttek gyülekezeti munkássá nevelése. Penyigén 2015. március 22-én, délután 2 órai kezdettel került megrendezésre a férfiak számára szervezett csendes délután, amelyen 128 fő vett részt.

ÁDÁM, HOL VAGY? Már maga a találkozó címe is elárulta, hogy nem felszíni tünetkezelés, nem is általános igazságok, sztereotípiák megfogalmazása a cél, hanem mélyreható, mindenre kiterjedő megoldást szeretne találni a Szentírásból, életünk zsinórmértékéből az Egyházmegye Missziói Bizottsága.

alt

A közös együttlétet Szalay Kont, Esperes úr nyitotta meg áhítattal. Ige-szolgálatának textusa az 1Móz 3, 8-13 volt. Hangsúlyozta: Sajnos a mai magyar társadalomban egyre nagyobb a káosz, amely abban is lemérhető, hogy semmi sincs a helyén. Nincsenek helyén a férfiak sem. Ennek a csendes délutánnak az az egyik célja, hogy itt, Szatmárban helyére kerüljenek a férfiak a gyülekezetük közösségében.

alt

Dr. Fekete Károly, Püspök úr köszöntötte a megjelent férfiakat és újra figyelmünkbe helyezte az egyik legfontosabb reformátori alapvetést, az egyetemes papság elvét. Minden hívő, keresztyén embernek kötelessége lelki módon eleget tenni a papság fogalmának, azaz áldozatokat kell hoznia Krisztusért és szolgálatvállalással építeni a gyülekezetét. Bátorítóan hatott mindenkire az üzenet, amelyet szívünkre helyezett.

Esperes úr és Püspök úr lelki útravalója után Némedi Gusztáv, a Fehérgyarmati Református Egyházközség lelkipásztora, a Missziói Bizottság elnöke tartott előadást „A férfiak szerepe a családban, a gyülekezetben és a társadalomban” címmel. Három, a címben szereplő témához igazodó férfi jellemvonást mutatott be személyes tapasztalatai és életpéldáján keresztül.

A férfi: őrző – őrzi a rábízottakat

példamutató – hiteles az élete

továbbadó – gyermekeinek továbbadja az értékeket.

alt

Az elhangzottakat csoportbeszélgetések formájában dolgozták fel a résztvevők. Nyílt őszinteséggel mondták el véleményüket, örömeiket és kudarcaikat, illetve kértek segítséget, igei útmutatást a beszélgetéseket moderáló lelkipásztoroktól.

A Penyigei Gyülekezet lelkes asszonyai is kitettek magukért, hogy tovább öregbítsék a szatmári vendégszeretet hírnevét. A szeretetvendégségen a lelki tápláltatás után a testi jóllakottság is megtörtént.

A sok új élmény, megszólító igei üzenet és megtanult lelki ének az evangelizációval került megfelelő helyre a résztvevők szívében. Nagy György, Mátészalka- Kertvárosi Református Gyülekezet lelkipásztora végezte ezt a szolgálatot a Lk 14, 7-24 alapján. Az igehirdetés központjában a meghívás elfogadása állt és a személyes kapcsolat létrehozásának fontossága Istennel.

Az alkalmat a Penyigei Református Egyházközség kórusának előadása zárta.

Úgy gondolom a délután elérte célját: más úton tértek haza a férfiak – az Úr Jézus útján. Hálásak vagyunk Istennek, hogy készíti Szatmár számára az ébredés áldását. A következő lépést nekünk kell megtenni ennek ügyében az elfogadással.

Bodnár- Enyedi Zsolt, lp.

Fotók: Barcza János