Rendszerüzenet
2015. március 24.

Egyházzenei konferencia pedagógusoknak a gyermekekért

Az iskolai énektanítás és a kórusmunka jelentőségéről szólt az az egyházzenei konferencia, amelyet március 20-án, 15 órától tartottak a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában. A találkozóra elsősorban a Tiszántúli Református Egyházkerület általános iskoláiban, középiskoláiban és felsőoktatási intézményeiben éneket és egyházi éneket tanító tanárokat és kórusvezetőket várták.

alt

A Tiszántúli Református Egyházkerület zenei főigazgatója, Berkesi Sándor elmondta, hogy ez nem az első ilyen találkozó, már évekkel ezelőtt is megrendezték. Most azonban a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének az ösztönzésére szervezte meg a konferenciát a kerület zeneigazgatósága. Fekete Károly megnyitó beszédében ki is emelte, reméli, hagyományossá válnak az ilyen jellegű konferenciák és találkozók, amelyek segíthetik a pedagógusok munkáját, a fiatalok egyházzene iránti érdeklődésének felkeltését.

alt

A Kollégiumi Kántus Liszt-díjas karnagya elmondta, hogy ő két kollégáját arra kérte, hogy ne csak előadást, hanem bemutatót is tartson iskolai kórusával a jelenlévőknek, így találkozhattak a találkozó résztvevői Pallagi Etelka és Vad Péter vezetésével a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola Vox Iuventutis kórusával és a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gedeon Gimnáziumának énekkarával, akiket Király Zsolt vezetett.

alt

A konferencián előadást tartott még Arany János, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tanára, valamint Berekesi Sándor kerületi zenei főigazgató is, aki kiemelte, hogy zenét egyházzene nélkül említeni torz dolog, de hogy a tananyag szerves részét képezi-e az egyházzene, az csak a tanáron múlik. Hangsúlyozta, hogy ennek a konferenciának az egyik lényege, hogy a pedagógusok tapasztalatot cseréljenek egymással, lássanak jó példákat a zenei értékközvetítésre, ami a mai világban Berkesi Sándor szerint nagyon nehéz feladat, ugyanis a fiatalok akár vásárolni mennek, akár a televíziót nézik, különböző modern zenei ingereknek vannak kitéve.

Fotók: Barcza János