Rendszerüzenet
2015. március 23.

Megújuló Közösségek – Reformáció 500 éve

A protestáns egyházak világszerte készülnek a reformáció 500 éves évfordulójára. A szatmári régióban egyedülálló módon a református és evangélikus gyülekezetek ökumenikus rendezvénysorozattal a Megújuló Közösségek – Reformáció 500 éve című projekt keretében együtt készülnek fel a reformáció megünneplésére.

„A Kölcsei Evangélikus Egyházközség IFJ-GY-14-E-19210 számú pályázatának célja gyermek- és ifjúsági közösségépítő program sorozatok, új ifjúsági közösségek létrehozása a szatmári régióban, valamint a meglévő ifjúsági közösségek erősítése” - írták a projektet ismertető Szatmári fiatalokért - megújuló közösségek című oldalon.

A tervek szerint a projektben olyan, már aktív gyermek és ifjúsági közösségek 6-14 év közötti fiataljai vesznek majd részt, akik érintettek a reformáció megünneplésében. A programsorozat a fiatal korosztály igényeihez alkalmazkodva a sportélet különböző területeit felhasználva (futball, bicikli, futás, kajak-kenu) a közösségek összetartó erejét növelni szándékozik.

A projekt keretében komoly bibliai ismeretekre tesznek szert a résztvevő csapatok, akik verseny formájában számot is adnak erről az ismeretről. Eközben egy összetartó közösséggé formálódnak és a jövő gyülekezetét alapítják meg.

A programsorozat előkészítésében, lebonyolításában Kölcse, Nyíregyháza, Filadelfia, Nagycserkesz, Nyíregyháza-kertváros, Emmaus evangélikus közösségei mellett számos református egyházközség is részt vesz, így Milota, Tiszabecs, Fülesd, Kölcse, Fehérgyarmat, Szatmárcseke, Vármosoroszi, Kocsord, Penyige, Kisar gyülekezetei, de részt vállaltak a kölcsei görög katolikus egyházközség gyermek-és ifjúsági közösségei is.

A programok megvalósításában a Kölcsei önkormányzat, a Kölcsei Ferenc Általános Művelődési Központ (ÁMK., 1), a Kölcsei Kölcsey Ferenc Általános Iskola és az ifjúsági közösségek mögött álló gyülekezetek segítenek, akik helyszínt és eszközöket biztosítanak a megvalósításhoz. A Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium diákjai iskolai közösségi szolgálat keretében segítenek a programok megvalósításában. 20-30 év közötti, nem foglalkoztatott vagy oktatásban, képzésben nem részesülő fiatalokat is bekapcsolnak majd a sportprogramokba segítőként. A MEE gyülekezeti és misszió osztályának támogatásával készül a tematika.

Forrás: www.evangelikus.hu