Rendszerüzenet
2015. március 13.

Március 15-i ünnepségek a Bethlen Gábor Gimnázium diákjainak részvételével

A Bethlen Gábor Református Gimnázium március 15. tiszteletére pénteken nemzeti és helytörténeti témanapot tartott. A témanap ünnepi istentisztelettel és műsorral kezdődött a tornateremben.

Ezt követően a Pálffy-huszárok Honvéd Hagyományőrző Egyesület lovashuszár-bemutatóját láthatták a jelenlévők. Ezután a tornateremben Szalóki András, a honvéd hagyományőrzők egyik vezetője tartott előadást a huszárok történetéről, a szabadságharcban betöltött szerepéről. Az előadás után a diákok a város különböző, az 1848-49. évi forradalomhoz és szabadságharchoz kötődő pontjain feladatmegoldó versenyen vettek részt. A gimnázium ötödik alkalommal rendezte meg a nemzeti témanapot a március 15-dikét megelőző tanítási napon.

Az ünneplés azonban a hétvégén is folytatódik, a gimnázium 60 fős diákcsoportja kísérőtanáraikkal március 13-án Rozsnyóra látogat, ahol a református iskolában ünnepi műsort ad március 15. tiszteletére. Ezt követően a rozsnyói diákokkal együtt koszorúzzák meg Kossuth Lajos szobrát.

Szombaton a diákok felkeresik a reformáció és a Vizsolyi Biblia felső-magyarországi emlékhelyeit. Vasárnap Kassán vesznek részt a református templomban istentiszteleten, ahol a bethlenes diákok közreműködnek az ünnephez kötődő dalcsokorral.

 

A Bethlen Gábor Református Gimnázium március 15-dikei ünnepségén kihirdették a gimnazisták utóbbi időszakban elért versenyeredményeit. Ezek közül a jelentősebb eredmények a következők:

Nacsa András (12/D) latin nyelvből az OKTV országos döntőjébe jutott. Felkészítő tanára Dr. Czeglédi Sándor.

A Református Középiskolák XXIII. Országos Matematikaversenyén Gémes Imre (8/A) és Gémes Antal (10/A) egyaránt az első helyezést szerezte meg. Felkészítő tanáraik: Csorba Emese, Lakatos-Tóth István és Nyáry József.

A Varga Tamás Matematikaversenyen Tordai Tegze (7/A) és Gémes Imre (8/A) az országos döntőbe jutott. Felkészítő tanáraik: Nyáry József és Csorba Emese.

Az Arany Dániel Matematikaversenyen Gémes Antal (10/A) az országos fordulóba jutott. Felkészítő tanára: Lakatos-Tóth István és Nyáry József

A városi angol levélíró versenyen Benkő Patrik (10/C) az első helyet szerezte meg. Felkészítő tanára: Szabó Ildikó.

A városi angol nyelvi feladatmegoldó versenyen Mihály László Mátyás (7/A) az első helyen végzett. Aczél Mátyás (8/A) második, míg Olasz Nelli (8/B) harmadik lett. Felkészítő tanáraik: Szabó Ildikó és Szabóné Suti Katalin.

Curie Kémia Emlékverseny területi döntéjébenTóth Brigitta (9/D) az első helyen, Nacsa András (12/D) és Barna György (8/B) korosztályában a második helyen végzett. Felkészítő tanáraik: Varga Eszter és Dr. Szökő János.

A Református Középiskolák Országos Kosárlabda döntőjében a gimnázium csapata bronzérmet szerzett. „A csapat legjobbja” különdíjat Demeter Attila (12/A) kapta. A csapat tagjai: Budai Mihály, Demeter Attila, Forrai Simon, Kovács Ádám, Máté Marcell, Terjék Adrián, Varga Benedek, Varga Zsolt. Edző tanáraik: Balogh Imre és Polányi Géza.

Csongrád Megye Bicínium Énekversenyéna Forrai Frizsina-Lázár Réka (6/A, 1), Forrai Fanni-Imre Zsófia (7/A) és a Horváth Ildikó-Török Boglárka (11/C) párosok egyránt arany minősítést szereztek. Felkészítő tanáruk: Csorba Emese.

Kádár Péter igazgató

Bethlen Sajtószolgálat