Rendszerüzenet
2015. március 11.

Isten szeretetének gyakorlása

A bahamai asszonyok állították össze az idei ökumenikus női világimanap liturgiáját, így világszerte értük imádkoztak és nekik gyűjtöttek március 6-án. Az imanap vezérgondolat az idén Jézusnak János evangéliumából vett kérdése volt: "Értitek, hogy mit tettem veletek?"

Debrecenben a Tiszántúli Református Egyházkerület Nőszövetsége szervezte most is, immár 23. alkalommal az imanapot, amelyet idén a baptista gyülekezetben tartottak. Az alkalmon a házigazda baptista nők mellett részt vettek a görög és római katolikus, az evangélikus valamint a református egyház tagjai is.

alt

Dr. Gál Botondné Dr. Czeglédi Mária, a Tiszántúli Református Egyházkerület Nőszövetségének elnöke a nők ökumenikus világimanapjának történetével kapcsolatban az Európa Rádiónak elmondta, hogy először 1887-ben szervezték meg az Egyesült Államokban, amikor is a presbiteriánus asszonyok imádkoztak a misszió ügyéért. Ehhez később csatlakoztak más felekezetek, elsőként a baptisták. 1920-ban jelentették ki, hogy a böjt első péntekje, tehát március első pénteki napja lesz a világimanap dátuma. A felekezetek közötti egyesülés 1941-ben történt, azaz ekkor vált ökumenikussá az alkalom. Magyarországon 1974-ben Dobos Károly református lelkész kezdeményezte az imanap megtartását, 1985 óta pedig szervezett ökumenikus alkalom. Debrecenben 1993-ban rendezték meg először a nők ökumenikus világimanapját. Az első években, mivel a református egyház kezdeményezte az imanap megszervezését, ezért református gyülekezetekben tartották, azóta azonban mindig más felekezet temploma ad otthont a rendezvénynek.

alt

Az imanap részleteit a Világnapi Bizottság dolgozza ki illetve jelöli meg több évre előre, hogy melyik ország állítja össze az imanapi liturgiát. Idén a bahamai nők készítették el az imafüzetet, imájuk üzenete pedig Isten radikális szeretetének gyakorlása volt.

Fotók: Máté Gyuláné