Rendszerüzenet
2015. március 02.

Testvér óvodák

Testvér megállapodást kötött három intézménnyel, köztük a Debreceni Református Kollégium Óvodájával a bácskossuthfalvi Napsugár Református Óvoda, amely idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. A helyi és a debreceni óvoda már öt éve testvérkapcsolatot ápolnak egymással, ezt szentesítették papíron is, március elsején Bácskossuthfalván.

alt

Az évforduló és a testvér megállapodások kapcsán hálaadó istentiszteletet tartottak a helyi református templomban, ahol a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

alt

( Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke)

Fekete Károly prédikációjában Pál apostolt idézte: a tanítás és a nevelés együtt jár Isten igéjével. Kiemelte, hogy az ember neveletlenségéből következik sok megoldhatatlan helyzet, a Biblia azonban a legjobb nevelésben tud részesíteni, mert a feddés mellett a megjobbítás is benne van. „Az Istentől ihletett írás segít bennünket arra, hogy táplálja a szeretet leleményességét bennünk, hogy rátaláljunk a módszerre, a szeretet cselekedetének végrehajtására. Isten Lelke megeleveníti az embert és ihletetté teszi arra, hogy merje, akarja és véghezvigye a jót. Ma is azért jöttünk, hogy tegyük ezt a jót. Amit most aláírnak a küldöttek, az azért történik, hogy az Isten ihletésére a mi református óvodáink a Kárpát-medencében úgy fogjanak össze, hogy sok családban, sok gyermeket a jó cselekvésére tanítsanak meg ”- hangsúlyozta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

alt

(Móricz Árpád, bácskossuthfalvi református lelkipásztor)

Móricz Árpád lelkipásztor az ünnepi istentiszteleten elmondta, hogy egy állandó, fölpörgött állapotban van világunk, amelyben túl sok inger ér minket, és ebből csupán az egyik Isten igéje, így nincs könnyű dolgunk, hogy erre figyeljünk, de akik figyelnek, igyekeznek Isten segítségével nevelni a gyermekeket, hogy ebben a nehezen tanítható vagy taníthatatlan világban úgy lássák saját életüket, hogy az Isten kezében van. Kiemelte, hogy tíz évvel ezelőtt nem is gondolták volna, hogy ezt a jubileumot megünneplik. Mikor elindult az intézmény szinte semmije sem volt, ma már azonban harminchárom gyermekről gondoskodnak két csoportban. Szerbia egyetlen államilag elismert magyar egyházi iskoláskor előtti intézményét 2005-ben szülői kezdeményezésre hozták létre. 2007-ben az akkreditáció után lett hivatalosan óvoda.

alt

Az ünnepi alkalmon több díszoklevelet is átadtak, így többek között a karcagi és a Szeged- Kálvin téri gyülekezeteknek, valamint Berényi Györgynének, a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolája vezetőjének és a Tiszántúli Református Egyházkerületnek. Utóbbi oklevelet Fekete Károly püspök vette át, és átadta az MRSZ üzenetét, amely szerint a pátrohai gyülekezet támogatásával a Magyar Református Szeretetszolgálat a napokban szállítja el az óvodába a szükséges fektető ágyakat, hogy a délutáni pihenés még kényelmesebb legyen a gyermekeknek.

alt

A debreceni és a bácskossuthfalvai óvoda vezetői (Feketéné Kavisánszki Györgyi és Csomortán Melinda)

Az ünnepi alkalom végén a felek aláírták a testvér megállapodásról szóló dokumentumokat. A Bácskossuthfalvi Napsugár Református Óvoda öt év után szentesítette testvér kapcsolatát a Debreceni Református Kollégium Óvodájával. A megállapodást Feketéné Kavisánszki Györgyi óvodavezető írta alá, aki az intézmény nevében egy játékokból álló ajándékcsomagot is átnyújtott a születésnapos óvodának.

A délvidéki intézmény szintén testvér megállapodást írt alá a nagyváradi Csillagocska Református Zeneóvodával és a székesfehérvári testvér gyülekezeti kapcsolat szentesítése is megtörtént, ami magában foglalja az óvodák testvér kapcsolatának megkötését is. 

Fotók: Barcza János