Rendszerüzenet
2015. január 21.

Árpád téri templom felújítása

A tervek már elkészültek, de azt még nem tudni, pontosan mikor kezdődhet a református templom felújítása. A környéken élők optimisták.

Nem sok minden változott az elmúlt több mint egy évben az Árpád téri református templom körül. 2013 decemberében egy szélvihar után kezdtek potyogni az épületről a törmelékek, a folyamat azóta sem állt meg, továbbra is piros szalag veszi körül a templomot és az átjáró is a helyén van még, amit a gyalogosok biztonságáért építettek. A környéken élők szerint bár nem szép így a tér, ez csak átmeneti állapot.

Ahhoz, hogy a 100 éves templom teljes felújítást elvégezhessék, becslések szerint több mint 130 millió forintra lenne szükség. Ennyi pénz még nem áll rendelkezésre, de annyi igen, hogy a vészhelyzetet elhárítsák.

Veres János, az egyházközség lelkipásztora azt mondta, most adták be a tervtanácshoz a módosított terveket, mert nem a mostani, hanem a 100 évvel ezelőtti, eredeti állapot szerint kell helyreállítani a templomot. Az elmúlt időszakban a hívek több mint 3 millió forintot gyűjtöttek össze, az állam pedig 40 millió forintot adott a felújításra.

- Van egy ígéretünk az egyháztól, hogy a rendelkezésre álló összeg fel fog menni 70 millió forintra. Ebben az esetben meg tudjuk valósítani a templomtorony, a két óratorony és ha minden jól megy, a két első lépcsőház külső felújítását – nyilatkozta a lelkipásztor.

Ha így lesz, akkor eltűnhetnek a védőszalagok, újra használni lehetne a főbejáratot és a két millió forintból épített átjárónak a felét is el lehetne bontani. Azt egyelőre még nem tudni, mikor kezdődhet a felújítás.

Forrás: www.dehir.hu