Rendszerüzenet
2015. január 13.

Beiktatták a Szatmári Egyházmegye új esperesét

Beiktatták a Szatmári Református Egyházmegye új esperesét, Szalay Kontot január 10-én, Kocsordon. Az esperesi feladatokat eddig ellátó Bartha Gyulát a mostani tisztújításkor már nem választhatták újra, ugyanis a törvényben meghatározott három cikluson keresztül vezette eddig a Szatmári Egyházmegyét.

alt

Szalay Kont az ünnepi alkalom után az Európa Rádiónak elmondta, hogy úgy véli az alapok nagyon fontosak, ezért építkezni csak alulról szabad. A megfelelő alapok, vagyis az Ige alapja nélkül ebben a rohanó, információval és feladattal teli világban nagyon nehéz megmaradni. Az első és legfontosabb feladatának ezen alapok megerősítését nevezte, melyhez legfőképpen hiteles szolgálat szükségeltetik.

Kiemelte, hogy kimondottan református közösség a Szatmári Egyházmegye és innen mennek a legtöbben továbbtanulni a Debreceni Református Kollégiumba. Kifejtette: többek között ezért sem szabad a kis közösségek, gyülekezetek kezét elengedni, mert ha ez megtörténik, akkor elvesznek a végek, amit nem szabad hagyni.

alt

Hangsúlyozta, hogy a templomok megújítása is kihívást jelent, hiszen sok templom a 16.- 17. században épült, van négy Europa Nostra díjas templom az egyházmegyében. Sok pályázat volt és van, amely éppen ezt a célt segíti, Szalay Kont szerint azonban a lelki építkezés a legfontosabb.

A Szatmári Református Egyházmegye január 10-ére összehívott Alakuló Közgyűlésén a már megválasztott tisztségviselők tisztében való megerősítése is megtörtént.

A Szatmári Református Egyházmegye tisztségviselői:

Esperes: Szalay Kont

Egyházmegyei gondnok: Balogh György

Egyházmegyei lelkészi főjegyző: Tisza Tibor

Egyházmegyei világi főjegyző: Porkoláb Pál

Zsinati lelkészi képviselők: Bartha Gyula, Szalay Kont

Zsinati világi képviselő: Porkoláb Pál

Zsinati lelkészi pótképviselők: Lakatos Illés, Tisza Tibor

Zsinati világi pótképviselő: Balogh György 

 

Fotók: Szabó Béla