Rendszerüzenet
2014. december 31.

Beiktatták Juhász András esperest Csongrádban

A már megválasztott tisztségviselők tisztében való megerősítése is megtörtént, a december 29-ére összehívott Csongrádi Református Egyházmegye jelölő és választói Közgyűlésén.

alt

Az ünnepi alkalmon Fekete Károly hirdetett igét. Prédikációjában kiemelte, hogy a keresztény embert nem érdekli, hogyan történhet egy-egy csoda, hanem az érdekli, hogy mit jelentenek ma is. Ha tudunk olvasni Jézus csodáiból, akkor láthatunk valamit abból, amit Isten előkészít nekünk. A csoda ezért bíztatás arra, hogy nem kell beletörődni abba, ami éppen van, mert Isten törődik az ember életével! A csoda bátorít, tiltakozás a látszólag megváltozhatatlan ellen – hangsúlyozta a debreceni református Hittudományi Egyetem rektora, a Tiszántúli Református Egyházkerület megválasztott püspöke, aki a kánai menyegző története alapján prédikált.

Kifejtette: jó, hogy az egyházmegyei alakuló közgyűlés és Jézus Krisztus első jele találkozhat, hogy kijelentse dicsőségét a mai tanítványoknak, hogy hihessenek benne. Üzenete legyen reménységgé és bátorító jellé, hogy a saját fenyegetettségeink közben merjünk dacolni, hittel kapaszkodót találni és legyen tiltakozás a látszólag megváltoztathatatlannak hitt gyülekezeti,egyházmegyei gondjainkban. Igehirdetése végén Fekete Károly kiemelte, hogy mindig kell, legyen erő a régi tömlőket a kegyelem evangéliumával megtölteni!

alt

Az igehirdetés után Gilicze András az Egyházmegyei Választási Bizottság elnöke ismertette a választási bizottság jelentését. Ismertette a bizottság munkáját és a választás eredményét, amely szerint esperesi tisztségre Juhász András 27 szavazatot kapott, míg egyházmegyei gondnoki tisztre Baráth Gábor 17, dr. Csikai Miklós 12 szavazatot, egyházmegyei lelkészi főjegyző tisztre Nagy Zoltán 27 szavazatot, egyházmegyei világi főjegyző tisztre dr. Kovács György 27 szavazatot, zsinati képviselő tisztreGilicze Andrásné 26 szavazatot, zsinati lelkészi pótképviselő tisztreVladár Sándor 18, Bán Csaba 10 szavazatot, zsinati világi képviselő tisztre Varga Rita 20, Dr. Nemes Gábor 10 szavazatot, zsinati világi pótképviselő tisztreTunyogi József 15, Hódiné Földesi Sára 13 szavazatot kapott.

A jelentés ismertetése után aCsongrádi Református Egyházmegye jelölő és választói Közgyűlése megerősítette az egyházmegyei tisztújítás választási eredményeit. Ezután Juhász András megválasztott esperes letette esperesi esküjét, a beiktatást Gilicze Andrásné, az egyházmegye rangidős lelkipásztora végezte.

alt

Juhász András beiktatott esperes az ünnepi alkalom végén elmondta, hogy jövőbeni tervei között szerepel, az, hogy elnöktársával együtt a hivatalos gyülekezetlátogatások mellett is kötetlen formában is meglátogatnák a gyülekezeteket, lelkipásztorokat. Kiemelte, hogy nem egyszemélyes, hanem csapat munka egy egyházmegye vezetése ezért a jövőben szeretne az elnökséggel, a tanácsosokkal rendszeresebben egyeztetni, mindehhez pedig elengedhetetlennek tartja az előadói munka újraszervezését, a feladatok újragondolását. Hangsúlyozta, fontos, hogy az előadók ne csak a közgyűlésre készüljenek, hanem az adott szakterületen egész évben az események elé menve végezzék feladatukat, úgy hogy ismerjék a gyülekezetek adott területein megjelenő problémákat, ezért szeretne több világi szakembert megnyerni az előadói feladatokra, olyanokat, akik bizonyítottak szakmájukban.

Juhász András beszédében megköszönte a gyülekezetek, presbitériumok elmúlt évi munkáját, amit a gyülekezetben, az egyházközségek épületeinek megújítása érdekében tettek. Kiemelte, hogy az egyházmegyei építési pályázatok felhasználására rövid és középtávú tervet készítenek, amely a szükségeket és a helyi igényeket maximálisan szem előtt tartja. Megerősítette, hogy a kultuszhelyek megújítása után a gyülekezetek lelki épülésére kell fektetni a hangsúlyt. A lelkészek ezért biblikus, nem embereknek megfelelni akaró, követhető és érthető prédikációkat kell, hogy mondjanak a szószékekről- emelte ki Juhász András.

Hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy minél több településen legyen helyben lakó lelkipásztor, akinek jelenléte bátorítja, erősíti a helyben lakókat. A lelkészi állásokat éppen ezért szeretnék anyagilag és erkölcsileg is megerősíteni a ciklus során.

A diakónia újabb jó kezdeményezéseit szeretné tovább gondolni, ismerté tenni, szeretné meghonosítani a megyében a diakónia határterületének új lehetőségét, az Egyháztáji programot. Fontos feladatnak nevezte a parókiák felújítását, korszerűsítését is. Emellett, ahogy arról már határozat is született 2014-ben, az erősebb gyülekezetek önkéntes alapon választanakmaguknak testvérgyülekezetet, amelyekben megtörtének a szószékcserés szolgálat és a perselypénz csere is a következő években.

alt

Az ünnepi alkalmon Juhász András beszéde után, esküt tettek azok a megválasztott tisztségviselők is, akik ez idáig nem töltötték be a megválasztott tisztséget. 

Fotók: Barcza János