Rendszerüzenet
2014. december 18.

Megújult a templom és az Idősek Otthona is Balmazújvárosban

A németfalusi református templom belső megújításáért és az Idősek Otthona energetikai felújításáért tartottak hálaadó istentiszteletet Balmazújvárosban, december 14-én.

alt

Az emberek okozta zűrzavar és az Isten kegyelmes gondviselése megfejthetetlenül, szétválaszthatatlanul van előttünk- mondta az ünnepi alkalmon prédikációjában a Tiszántúli református Egyházkerület püspöke. Hozzátette: ez a templom a történelem során volt tanúja kegyetlenségnek, gyűlöletnek, embertelenségnek. Most azonban hálával köszönjük meg az Úrnak, hogy a kegyelem igéjét hirdethetjük tovább a megújított templomban, amely mellett ott van az idősek otthona és ez nem véletlen, mert az az irgalom és a befogadás helye. Mindenkor emlékeztetnie kell bennünket, a ma élő és utánunk jövő keresztényeket és az ide látogatókat is, hogy Krisztus tanítványai, jöjjenek bárhonnan, legyenek bármilyen szokásaik, mindig szembe kell forduljanak a zűrzavarral, a kegyetlenséggel az embertelenséggel, és át kell alakítani szeretetté, törődéssé, gondoskodássá- hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv. Kiemelte, hogy ahol ezt az örökséget őrzik, ott akárhonnan jöttek, akárhová mennek, tudják, hogy azon a zűrzavaros éjszakán, amikor elfogták a mi Urunkat, amikor Júdás elárulta Őt, ott készült számunkra a legnagyobb ajándék, ami minden zűrzavaron, poklon, könnyön át azt üzeni nekünk, hogy Ő a mi reménységünk, most az adventben és mindenkor.

Balmazújvároson a németek az 1760-as években telepedtek le. 1766-ban engedélyt kaptak a tiszántúli püspöktől, hogy a református templomban istentiszteletet tarthassanak. 1793-ban felépítették saját imaházukat, 1801-től lett önálló a gyülekezet. Az imaház helyére 1799-ben templomot építettek, két évvel később a harangláb is elkészült. 1892-ben épült a mai „németfalusi” templom késő barokk stílusban. A templombelső német evangélikus előképet követ, ahol a szószék-oltár kettéválik. Orgonája 1894-ben készült, ma is használható állapotban van. - Forrás: http://www.balmazujvaros.hu/index.php/turizmus/muemlekek-muzeumok/133-nemetfalusi-templom

alt

A templom ebben az évben most teljesen megújulhatott. A gyülekezet 2013-ban nyert LEADER pályázaton több mint 14 millió forintot. Ebből az összegből a falakat kívül-belül felújították, megszépült a templombelső, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a világítást és megtörtént az ablakok hőszigetelése is.

Szintén ebben az évben történt meg az Idősek Otthona felújítása is, 2014 augusztusa és októbere között. Az Otthon négy ütemben épült. Az első 12 személyes ház 1996-ban, az emeletes rész 1998-ban, a hátsó rész 2000-ben, a tetőtér 2005-ben készült el. 2013-ban egy KEOP pályázaton nyert az egyházközség csaknem 103 millió forintot. Ennek köszönhetően elvégezték az épület külső-belső szigetelését, napelemeket és napkollektorokat helyeztek el, és megvalósult az Otthon teljes fűtés- és világításkorszerűsítése. 

Fotók: Barcza János