Rendszerüzenet
2014. december 17.

Az orgonáért énekel Mészáros János Elek

A Kistemplom orgonájának restaurálására fordítja annak a jótékonysági koncertnek a bevételét a Debrecen Kistemplomi- Ispotályi Református Egyházközség, amelyen Mészáros János Elek lép fel a templomban december 20-án.

A több mint 130 éves hangszer története egyben felemelő és tragikus.  Az orgona megépítésére 1862-ben írtak ki pályázatot. A beérkezett több terv közül Kiszel Istvánét fogadták el, aki azonban nem tudott rögtön hozzákezdeni a hangszer megépítéséhez, mert megbízták a nagytemplomi orgona átépítésével.  A hangszer felújítása olyan jól sikerült, hogy Debrecen Város és a Református Egyház külföldi tanulmányútra küldte az orgonaépítőt, hogy Európa nagyvárosaiban az akkor korszerűnek számító orgonákat tanulmányozza. Kiszel Genfben, a Szent Péter templomban találta meg azt az orgonát, amelynek a mását építette meg a Kistemplomban. Kiszel István azonban az ünnepélyes átadás előtt, 1880-ban váratlanul meghalt, mesterművét így 1881-ben segédje, Docekál József adta át, aki karbantartója is lett az orgonának, majd később megkárosítója is, ugyanis az orgonából több sípsort kivett és értékesített – mesélte Szakács György lelkipásztor.

alt

Mint mondta, itt nem ér véget az orgona szomorú története. Több orgonajavító sípsorokért cserébe javította az orgonát, de fizettek a templom felújításért is sípokkal, így szinte teljes mértékben eltűntek a nyelvsípsorok. Mindössze kettő maradt meg a 11-ből. Eltűnt a négy regiszterrel rendelkező harmónium mű is, amely a főműhöz tartozott. Az első világháborúban a homlokzati Principal sort rekvirálták el, amelyet igénytelen anyagú és méretű sípokkal pótoltak. A folyamat odáig vezetett, hogy az 1980-as években szólt utoljára az orgona, akkor is csak bizonyos százalékig volt használható. Az 1990 körül befejeződött templomfelújítás és végleg elhallgatott a hangszer.

Több terv született a felújítására, és végül 2003-ban megkezdődött az orgona restaurálása, de anyagi fedezet híján kisebb munkálatok elvégzése után félbeszakadt.

Szakács György lelkipásztor hangsúlyozta, hogy szeretnék eredeti állapotába visszaállítani az orgonát, de ehhez csaknem 150 millió forintra lenne szükség. A jótékonysági koncert bevétele mellett így folyamatosan pályáznak a munkálatokra. Jelenleg nagy gondot jelent az is, hogy nem tudják a sípsorokat helyesen tárolni, így ezt a problémát is szeretné megoldani minél hamarabb a gyülekezet, hogy az orgona részei ne sérüljenek addig, amíg nem kerülhetnek vissza eredeti helyükre.

Szakács György kiemelte, nagy öröm volt számukra, hogy Mészáros János Elek azonnal igent mondott a felkérésre. Hangsúlyozta, hogy  a most befolyó összegből a levegőrendszert, a szélládákat szeretnék restaurálni, és csak ezek után következnének a sípok felújítási munkálatai.

Szakács György kifejtette, hogy azért is tartják égetően fontosnak az orgona restaurálását, mert a templom akusztikája kiváló és szeretnének minél több koncertet, zenei alkalmat megrendezni. A Filharmónia pont az orgona miatt szívesen hozna több koncertet is a templomba, így a Kistemplom is hozzájárulhatna Debrecen zenei életének színesítéséhez!