Rendszerüzenet
2014. december 08.

Megújult a parókia Szamoskéren

Hálaadó istentiszteletet tartottak a megújult parókiáért advent második vasárnapján, Szamoskéren. Az ünnepi alkalmon Bölcskei Gusztáv hirdetett igét.

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mindig is szeretettel látogat el szülőfalujába. Mint, ahogy az Európa Rádiónak elmondta, szorgalmas és szavatartó emberek éltek mindig is a településen, megbecsülték azt, amijük volt és tudták mennyire fontos az, hogy gyermekeik tanuljanak, sokan érkeztek Szamoskérről a Debreceni Református Kollégiumba, ahogyan egykor Bölcskei Gusztáv is. Kiemelte, a gyermekkorának, a szülői háznak és a falu változó sorsának az élete jelen van az ő életében is és biztos benne, hogy nem szakad meg a kapcsolat a településsel, most, hogy tizennyolc év püspöki szolgálat után a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre megy vissza tanítani.

Lucskiné Krokavecz Márta a színtiszta református település lelkipásztora elmondta, hogy sajnos Szamoskérre is igaz az, hogy elöregedő falu, a fiatalok a megélhetés miatt máshová költöznek, de az itt maradók mindig is ragaszkodtak a „fiaikhoz” és szeretettel fogadták a vissza-visszatérőket. Mindig ünnepnap volt, amikor Bölcskei Gusztáv püspök úr visszalátogatott a településre és nagy büszkesége a falunak, hogy két püspököt is adhatott a kerületnek, ugyanis Kocsis Elemér püspök úr is Szamoskéren töltötte gyermek éveit.

A december 7-i alkalmon hálát adtak a megújult parókiáért is, amelynek külső részén az elmúlt negyven évben nem történt jelentős felújítás. A Tiszántúli Református Egyházkerület több mint egy millió forinttal támogatta a munkálatokat így megtörtént az épület hőszigetelése és teljes külső felújítása is.