Rendszerüzenet
2014. december 05.

Közös ünneplés, közös segítség

Több mint 250 ezer forint adomány gyűlt össze a Pocsajban megtartott Jótékonysági Adventi Koncerten, amelyet a helyi református és görög katolikus felekezetek szerveztek közösen. Az első együtt megrendezett koncertet november 29-én tartották, a helyi általános iskola tornatermében.

alt

Az est fővédnöke volt Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese és Dr. Kruppa Tamás, a Hajdúdorogi Görög katolikus Egyházmegye általános helynöke, akik szintén részt vettek a jótékonysági esten, amelynek elején Kocsis Attila, a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársa tartott egy rövid beszámolót a Kárpátalján élő magyarság jelenlegi helyzetéről.

Az előadást azért tartotta fontosnak mindkét szervező felekezet, mert az est bevételének 10 százalékát felajánlották az Ukrajnában élő magyarság megsegítésére, így szerették volna, ha a résztvevők minél többet megtudnak arról, hogyan élik meg a háborús helyzetet a határainkon túl élő magyar testvérek. A beszámolójában Kocsis Attila elmondta azt is, hogy a Szeretetszolgálat milyen módon igyekszik segíteni az ott élőknek.

alt

Az előadás után a fellépőké volt a színpad. A koncerten a Lautitia vegyes kar, a Canto Armonico és a Szent László Kórus, valamint a romániai Szalárdi Baptista Fúvós Zenekar mutatkozott be, az estet színesítette a pocsaji cigányzenekar műsora is. Az ünnepség, amelyen csaknem kétszázan vettek részt, közös adventi gyertyagyújtással zárult.

alt

Fecske Csaba pocsaji református lelkipásztor elmondta, hogy ez volt az első közösen szervezett koncert a görög katolikus felekezettel, de terveik szerint nem az utolsó, már megfogalmazódtak a tervek a jövőbeni közös együtt munkálkodásra. Emellett ismertette azt is, hogy a két felekezet a koncert bevételét a kárpátaljai magyarság megsegítése mellett a helyi görög katolikus közösségi terem felújítására és a református imaház korszerűsítésére fordítja.

Fotók: Pocsaji Református Egyházközség