Rendszerüzenet
2014. december 03.

Megújult a téglási templom

Elkészült a téglási református templom felújítása. Ebből az alkalomból hálaadó Istentiszteletet tartottak advent első vasárnapján a településen. Az ünnepség hittanos gyerekek műsorával és az első gyertya meggyújtásával kezdődött a több, mint 200 éves templomban.

Advent a várakozás ideje, amikor tudjuk, hogy közeledik hozzánk az Úr az ő melegével, szeretetével, fényével és megmelegíti a mi szívünket. Sokszor ez tölt meg bennünket reménységgel még a legreménytelenebb időkben is- mondta prédikációjában a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Bölcskei Gusztáv kiemelte, hogy mikor adventben a Mindenség Ura megjelenik a templomban, amely bárhol legyen, bárhogy is nézzen ki, a megjelenésével, a jelenlétével azt kiáltja bele nemzedékről nemzedékre a világba, hogy az Úré a föld, mert minden templom olyan épület, amelyik a jelenlétével ezt üzeni.

A téglási templom 2006-ban volt 220 éves, még ebben az évben eldöntötte a gyülekezet, hogy a következő esztendőben a templom külső és belső felújítására fektetik a hangsúlyt, valamint az orgona renoválására. 2010 nyarán azonban egy nagy viharban megsérült a templom tetőszerkezete és a toronysüveg is, aminek következtében beázott a templom, így a gyülekezet kénytelen volt újra a külső és belső felújításokkal foglalkozni. A műemlék templom a biztosítótól kapott pénz mellett pályázatokból, egyházkerületi, egyházmegyei támogatásokból és gyülekezeti adományokból újulhatott meg mostanra, összesen több mint ötven millió forintból.

Molnár Csilla lelkipásztor emellett azt is elmondta az Európa Rádiónak, hogy a jövő tervei között szerepel még a terméskő kerítés felújítása és a parkosítás. Ezeket a munkálatokat a közeljövőben szeretnék elkezdeni, illetve remélik, hogy mihamarabb sikerül az iparművészeti remeknek számító belső berendezést és az orgonát is felújíttatni.