Rendszerüzenet
2014. november 28.

Elindult az MRSZ adventi kampánya

Az idei kampány középpontjában a gyermekéhezés áll. Az MRSZ el is készített egy kisfilmet, amelynek főszereplője egy kislány, aki minden, az útjába eső dolgot ételnek lát. A november huszonhetedikén elindult adománygyűjtő kampány az egyre súlyosbodó hazai gyermekéhezésre hívja fel a figyelmet. A kisfilmben feltűnik Szinetár Dóra színésznő is, aki pro bono vállalta, hogy az induló adventi kampány mellé áll, sőt, hogy annak arca is lesz, így még a filmben is fontos szerepet kapott.

A segélyszervezet az idei adventi kampányával arra hívja fel a figyelmet, hogy ma 10 és 30 ezer közé tehető azon magyar gyerekek száma, akik nem jutnak minden nap élelemhez, s számuk sajnos évről évre nő. 2009-ben minden harmadik Magyarországon élő gyermek élt szegénységben, míg 2012-ben már minden második gyermek családjában okozott gondot az alapvető szükségletek biztosítása. A legfrissebb felmérések szerint a hét évnél fiatalabb gyermekek több mint negyven százaléka él ma Magyarországon szegénységben. Ezek a gyerekek csak az óvodában vagy az iskolában jutnak rendszeresen ételhez - számukra a téli szünidő nem a karácsonyról és az ajándékokról, hanem az éhségről szól. Az alultáplált gyermekek fejlődése észrevehetően lelassul, fizikai és mentális problémák egyaránt jelentkezhetnek náluk. Az alultápláltság tipikus tünetei a kóros fáradtság, a legyengült immunrendszer, a szív- és érrendszeri panaszok, valamint a külső ingerekkel szembeni érzéketlenség, az ún. apátia. Egy huzamosabb ideig éhező gyerek szervezete olyan mértékben károsodik, hogy jó eséllyel egész hátralévő életében egészségügyi problémákkal fog küzdeni.

Az MRSZ idei adventi kampányának elsődleges célja az, hogy rávilágítson: rengeteg gyermek él felfoghatatlan és elfogadhatatlan szegénységben; számukra egyetlen tál meleg étel is óriási segítséget jelent. A segélyszervezet a téli szünet minden egyes napján oszt majd ételt a rászorulóknak Budapesten és vidéken egyaránt - Szinetár Dóra pedig személyesen is részt fog venni számos ételosztáson. A fővárosban egyébként évente nagyjából 10-12 ezer ember jut meleg ételhez az MRSZ-nek köszönhetően, vidéken ez a szám 5-6 ezer.

A kisfilm november 27-től az MRSZ honlapján, YouTube csatornáján és Facebook oldalán megtekinthető.

A Szeretetszolgálat az egész országban, így Debrecenben is elindítja az adventi mellett a megszokott akcióit is, így ebben az évben is várják a Kék Vödrökbe a tartósélelmiszereket, a cipős dobozokba a gyermekeknek szánt ajándékokat. A Magyar Református Szeretetszolgálat akcióinak fontosabb időpontjai Debrecenben:

  • December 6.- Ételosztás Debrecenben / Széchenyi Kerti Templomkert
  • December 13.- Szinetár Dóra debreceni és kertségi látogatása
  • December 18.- Cipős dobozok átadása a Nagytemplomban, a Református Nevelőszülői Hálózatban nevelkedő gyermekeknek
  • December 5 és 21 között hétvégeken tartósélelmiszer és ajándék gyűjtés Debrecen bevásárlóközpontjaiban és december 8-20 között délutánonként a Kossuth téri Add tovább faházikóban