Rendszerüzenet
2014. november 27.

Azért jött Jézus…

Belépve a karácsonyt megelőző adventi időszakba, bizonyos vagyok abban, hogy sokan lesznek majd olyanok, akik – akár egy-egy igehirdetés kapcsán - elgondolkodnak arról, hogy miért is jött Jézus ebbe a világba. Számos választ találhatunk erre a kérdésre a Szentírásban, én most egyetlen igehelyre szeretnék emlékeztetni a Lukács evangéliuma 19. részéből, amely így szól: Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.

alt

Abban is bizonyos vagyok, hogy ebben az időszakban a legtöbb ember még az átlagosnál is szívesebben kutat az emlékei között és szeret visszamenni lélekben a gyerekkorába, azokba az időkbe, mikor talán először megértett, megérzett valamit a karácsony csodájából, illetőleg abból, hogy miért is jött el Jézus erre a földre.

Nekem erről a fenti igeversről és a gyerekkoromról egy ének jutott eszembe, amit évtizedekkel ezelőtt, kisgyermekként a nagyapámtól tanultam. Jól emlékszem még arra is, ahogyan a pincében ültem vele, almát válogattunk és ő közben ezt énekelte. És abban a pillanatban én ezt nagyon fontosnak éreztem azonnal feljegyezni. Fölrohantam a lakásba és az első kezembe akadó könyvvel futottam vissza nagyapámhoz és annak a belső borítójára írtam le az ének szövegét:

Messze szakadtam ó pásztor a nyájtól,

dobban a szívem és fél a homálytól,

ijesztő éjben fut előttem minden út,

Pásztor gyere már, Pásztor gyere már!

 

Így is szeretlek te megtépett, fáradt,

Hűtelen bárány és megyek utánad,

megyek a vak éjbe, utánad a mélybe,

gyere haza már, gyere haza már!

 

Zengi az énekem, ujjongja szívem,

angyalok éneke örvend a híren,

érettem vérezettt hű pásztorkéz vezet,

megyek haza már, megyek haza már.

Az ének ma is ott áll annak a könyvnek a borítóján és ma is emlékeztet. Nagyapámra, aki közel 30 éve nincs már velünk, de aki elhintette bennem az első igemagvakat, a szeretetre, amivel szeretett, amiről tudtam, hogy attól volt olyan különleges, mert a Krisztusét adta tovább.  És emlékeztet az első rácsodálkozásra, majd a megtalált bizonyosságra: Jézus értem is eljött ebbe a világba.

Ahogy egy másik ének mondja:

Jézus engem megtalált,
Mindörökre hűn szeret,
Tenni szent akaratát
Lelke megtanít s vezet.

Ó, mily boldog lettem így,
Béke tölt el hű szívén,
Mindörökre szól e frigy:
Én Övé és Ő enyém.

Kívánom ezt a(z újra) rácsodálkozást mindannyiónknak! Áldott Adventet kívánok!

Révész Judit