Rendszerüzenet
2011. augusztus 26.

Hat új iskola Tiszántúlon

Hat új iskola indul az idei tanévben a Tiszántúli Református Egyházkerület területén. Szeptembertől Fehérgyarmaton, Balmazújvárosban, Püspökladányban, Orosházán, Magyarcsanádon és Makó-Újvároson kezdődik református oktatás. Négy településen - Hajdúnánás, Törökszentmiklós, Túrkeve, Békés - intézményegység jött létre, azaz a már meglévő iskola mellett óvoda is indul.

alt

A püspökladányi Erőss Lajos Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben idén százan iratkoztak be. Az iskola indulásával lezárul az 1991-ben kezdődött a református egyházi ingatlanok tulajdonának törvényi rendezése. Az egyházközség 1993-ban kötött megállapodást az önkormányzattal, a kárpótlás elhúzódott ezért csak ebben az évben indulhatott el az iskola. Ezekben az épületekben indul újra Püspökladányban a két évszázada megkezdett református iskolai oktatás.

Történelmi pillanatnak nevezte az egyházközség életében a református általános iskola újraindulását Pella Pál lelkész a vasárnap délelőtti tanévnyitó ünnepi istentiszteleten - írja a haon.hu.

Az Erőss Lajos nevét viselő intézmény a lelkész megfogalmazása szerint szeretetből nőtt ki, s ezzel arra is utalt, hogy névadóként azért Erőss Lajost választották, mert egyaránt szívén viselte az iskolaügyet és Püspökladány népét. Szerethető iskola már most, és a jövőben is az lesz – mondta Pella Pál.

 alt 

Az istentiszteleten igét hirdető Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke arra hívta fel a figyelmet: az újrainduló iskolában most mindenki együtt kezd: kicsi és nagyobbacska gyermek, szülő, pedagógus. Mint igemagyarázatában kifejtette, a Szentlélek Isten vezetését kérjük, amint elindulunk egy úton, a Lélek pedig képes arra, hogy elvezessen minket a teljességhez. – Bízzuk rá magunkat erre a Lélekre, amely nem szereti a félmunkát; erre van most szüksége gyermeknek, szülőnek pedagógusnak egyaránt – olvashatók a püspök szavai a Hajdú Online-on.

Balmazújvárosban is megtartották a tanévnyitót, amelyről a Debrecen Televízió számolt be. Ide kattintva megnézhető a videó.

Az új intézmények közül legtöbben az orosházai iskolában kezdik meg az idei tanévet, csaknem 500 tanuló ül iskolapadokba szeptemberben.

Az iskolák között szerepel olyan intézmény, amelyet a református egyház önkormányzattól vett át, ilyen többek között a fehérgyarmati  és a túrkevei iskola.
A fent említett iskolák az átvételekről egyeztetettek a fokozatos felettes egyházi testületekkel, ugyanis a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsa februárban határozatában kérte gyülekezeteit és az egyházmegyéket, hogy tartózkodjanak az oktatási, illetve szociális intézmények átvételétől. A tanács döntése emlékeztet arra is, hogy az intézményfenntartók felelős testületei erkölcsi és anyagi felelősséggel tartoznak az átvett intézmények működtetéséért.

 

Tanévnyitók időpontjai:

2011.08.31. 17 óra
Fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Ref. Általános Iskola Óvoda és Bölcsőde

2011. 08.28. 16 óra
Hajdúnánási Hajdúnánási Református Általános Iskola és Óvoda

2011. 08.28. 10 óra
Balmazújvárosi Református Általános Iskola és Óvoda

2011. 08.28. 10 óra
Püspökladányi Erőss Lajos Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

2011.09.01. 7:30
Törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskola és Óvoda

2011.08.28.15 óra
Túrkevei Kaszap Nagy István Református Ált. Iskola és Óvoda

2011. 08.28. 09:15.
Békési Szegedi Kis István Református Gimnázium Általános Iskola, Óvoda és Kollégium

2011.08.30.17 óra
Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

2011. 09.01.08.óra
Makó-Belvárosi gyülekezet - Magyarcsanádi Református Általános Iskola és Hétszínvirág

2011.09.01. 09 óra
Makó-Újvárosi gyülekezet - Szikszai György Református Óvoda