Rendszerüzenet
2014. november 04.

"Krisztusban együtt vagyunk"

A halottak napja szembesítés a valósággal, mert amíg valaki fiatal és örömmel éli meg szerettei jelenlétét, addig úgy tűnik, a halál elrejtőzik, de az idő múlásával, az egészségi állapotunk romlásával mi kezdünk elrejtőzni a halál elől, de a halottak napja mindig szembesít minket azzal, hogy az elmúlás életünk része- mondta a halottak napja alkalmából a debreceni Köztemetőben tartott megemlékezésen igehirdetésében, a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője.

Derencsényi István kiemelte, hogy a halál gondolata is félelmet áraszt bennünk, ezért nem beszélünk róla, azonban a tényt tényként kell kezelni, mert egy probléma agyonhallgatásával nem oldunk meg semmit.

Hangsúlyozta, hogy a keresztény emberek életében a Krisztus hitből származó távlat nem az elmúlásé, a halálé, hanem az örök életé! Ebből következően Krisztushitünk nem a pesszimizmus, hanem az élő reménység emberévé formál.

A hívő embereket jobban foglalkoztatja az, ami megmarad, mint, ami elmúlik. Ebből adódik az is, hogy elhunyt szeretteinket nem csak a múltban keressük, hanem ott látjuk őket a jövő, a reménység az örökkévalóság dimenziójában is- emelte ki a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője.

 „Aki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké”- ahol ezzel a reménységgel gondolnak vissza az elhunyt hozzátartozókra, ott átélik és megtapasztalják a csodát, hogy Krisztusban együtt vannak az élők és a holtak, és az Isten szeretetétől nem szakíthat el sem az élet sem pedig a halál- hangsúlyozta Derencsényi István.