Rendszerüzenet
2014. november 04.

Kettős ünnep Hajdúnánáson

Kálvin szobrot avattak a hajdúnánási református általános iskolában a Kálvin-emlékévek lezárásaként, valamint ünnepi istentiszteletet is tartottak a reformáció emléknapja alkalmából a helyi református templomban október 31-én.

Kocsis Áron beosztott lelkipásztor az Európa Rádiónak kifejtette, hogy a reformáció emléknapja nem csak az 1517-ben történtek miatt fontos a helyi gyülekezetnek, hanem azért is, mert a kálvinizmus mindig is egy olyan megmaradása volt a településen élőknek, amely magában a hajdú közösségben, és a magyarságban is mélyen gyökerezik. Hangsúlyozta: „Fontos tudnunk azt, hogy honnan ered mindaz a fajta protestáns és a puritanizmusból is táplálkozó öntudatosság, amivel ez a nép itt hosszú évszázadokon keresztül élte ezt a várost”.

Reméli, hogy egyre több emberben sikerül felébreszteni a hovatartozás tudatát, illetve tudják biztosítani azt a fajta Krisztusi szeretetteljes légkört, amely visszavezeti a forráshoz, az evangélium forrásához az embereket.

A 40 centiméter magas Kálvin mellszoborral kapcsolatban Kocsis Áron elmondta, hogy azért az iskola aulájában helyezték el, mert bíznak benne, hogy a bronzszobor jelenléte erősíti az iskola szellemét, láthatóbbá érzékelhetőbbé tesz azt a kálvini látás, amely arra kéri a reformátusokat, hogy ne hagyják el a templomot és az iskolát. Mindezek mellett reménykednek abban is, hogy az intézményben tanuló, mintegy 240 gyermeket így közelebb tudják hozni a református örökséghez.

A szobrot Szólláth Tibor presbiter-polgármester és családja ajánlotta fel az egyházközségnek, azzal a meggyőződéssel, hogy erkölcsi-lelkiismereti kötelesség adni a közösségnek, Isten iránti hálaadásból. E meggyőződésből is választották a híres reformátori jelmondatot a talapzatra: Soli Deo Gloria!

A szoboravatást előtti ünnepi istentiszteleten, hagyományosan fogadalmat tettek a Református Iskola új pedagógusai és a második osztályos tanulók Gacsályi Gábor vezető-lelkész és Szabóné Marth Éva igazgató előtt.