Rendszerüzenet
2014. november 04.

Megemlékezés Mátészalkán

Október 31-e a reformáció ünnepnapja annak emlékére, hogy a hagyomány szerint 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét.

Mátészalkán húsz éve minden évben megünneplik a reformáció emléknapját. Magyarország első egészalakos Kálvin szobránál idén is megemlékeztek október 30-án. Az ünnepi alkalmon Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke visszatekintett püspöki szolgálatának elmúlt tizennyolc évére.

A megemlékezésen jelen volt Nagy Béla a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka is, aki elmondta, hogy nem csak megünnepelnünk, hanem meg is kell őriznünk ezt a napot, hiszen őseink mindent megtettek azért, hogy reformálódjanak, így nekünk is mindent meg kell tennünk egymásért anyaországon belül és kívül is! A Kárpátalján élőknek pedig most különösen nagy szükségük van az összefogásra.

Németh Zsolt parlamenti államtitkár is részt vett az ünnepségen. Kiemelte, hogy a magyarság nem lenne, ha nem lett volna a reformáció, ha esetleg pedig mégis, akkor nem olyan lenne, mint ma, talán nem magyarul beszélne. A reformáció kultúrtörténeti, politikai jelentősége megkérdőjelezhetetlen a magyarság életében, nagyon szoros összekapcsolódik a protestantizmus a magyar nemzetnek a szabadság küzdelmeivel. Hangsúlyozta azt is, hogy ha fenn akarjuk tartani a nyugati civilizációt, amelyhez szervesen tartozunk, akkor nem tudjuk megspórolni azt, hogy visszanyúljunk a keresztény értékekhez.