Rendszerüzenet
2014. október 29.

Révész Kálmán Tehetséggondozó Ösztöndíj

Az ösztöndíjat néhai Révész Kálmán emlékére unokái hozták létre azzal a céllal, hogy támogassák a tehetséges, de szociálisan hátrányos helyzetű vidéki gyermekek továbbtanulását a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában.

Az ösztöndíjra azok a jelenlegi 8. osztályos tanulók pályázhatnak, akik a következő tanévben a Gimnáziumban kívánnak továbbtanulni, de anyagi helyzetük miatt erre nem lenne lehetőségük. A nyertes pályázók ingyenes étkezést, ellátást kapnak.

Beadási határidő: 2014. november 30!

Az adatlap innen tölthető le!

Révész Kálmán Tehetséggondozó Ösztöndíj:
Az ösztöndíjat néhai Révész Kálmán emlékére unokája, Dr. Tüskéné Dr. Révész Emese és férje, Dr. Tüske Zoltán hozták létre az alábbi feltételekkel: Az ösztöndíj célja magyar nemzetiségű tehetséges, hátrányos helyzetű, református felekezetű, kollégiumban lakó diákoknak a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában (továbbiakban: Gimnázium) történő ingyenes taníttatása. Az ösztöndíjat az alapítók szándéka szerint olyan kiemelkedőn tehetséges nyolcadik osztályos diákok nyerhetik el, akiknek családja e nélkül a támogatás nélkül képtelen lenne a Gimnáziumban történő taníttatás költségeit vállalni. Az ösztöndíjpályázatot a nyolcadikos tanulók számára minden év októberében írja ki a Gimnázium vezetése. Az ösztöndíj elnyerésének feltételei:
- kiemelkedő (legalább jeles) tanulmányi eredmény
- református lelkipásztori és hitoktatói ajánlás
- a hátrányos szociális helyzetet igazoló dokumentumok és nyilatkozatok benyújtása
A pályázat kiírását a Gimnázium eljuttatja a Tiszántúli Református Egyházkerület református általános iskoláihoz, illetve lelkipásztoraihoz, gyülekezeteihez, valamint közzéteszi a Reformátusok Lapja nevű folyóiraton keresztül országosan. Az ösztöndíj pályázat eredményeit a naptári év végéig közzéteszi a Gimnázium igazgatója. Az elnyert ösztöndíj csak akkor válik kifizethetővé, ha a tanuló felvételi jelentkezésekor első helyen jelöli meg a Gimnáziumot, és sikeresen szerepel a felvételi vizsgán. Az ösztöndíj éves összege a tanuló kollégiumi étkezési díjával egyezik meg. Az ösztöndíjas tanuló köteles minden tanév végén írásban beszámolni a Gimnázium igazgatójának tanulmányi eredményéről és terveiről, munkásságáról. Az ösztöndíj tanévenként meghosszabbítható, ha a tanuló teljesíti az alábbi feltételeket: 9. évfolyamon legalább 4,00 tanulmányi átlag, a felsőbb évfolyamokon 4,5-es átlag elérése, valamint példamutató magaviselet. Az ösztöndíjat tanévenként, évfolyamonként maximálisan négy fő nyerheti el.

 

 

Az ösztöndíj névadója – Révész Kálmán (szül.:Tuzsér,1927.feb.16 – megh.:Tuzsér, 1987.okt.27.) egyszerű vidéki ember volt, akiben négy gyermeke és azok gyermekei tisztelték, szerették haláláig – és azután is  -  a nagybetűs Családfőt.  Évtizedeken át – 24 éves korától haláláig - volt a tuzséri református gyülekezet presbitere, egyházmegyei tanácsbíró - tele szeretettel és adni vágyással. Noha nem volt a Kollégium diákja, mégis erősen kötődött hozzá. Hűségesen szívén viselte a diákok sorsát azzal, hogy a maga eszközeivel támogatta őket: rendszeresen hozta saját, illetve gyűjtötte mások adományait a Kollégium számára.  Aki valaha találkozott vele, szemközt állt egy tiszta tekintetű, mosolygós emberrel, akinek hite és életöröme sugárzó volt, élete pedig bizonyságtétel mindazok számára, akik ismerték.

 

A halála óta eltelt közel három évtizedben unokái és dédunokái tanultak és tanulnak jelenleg is a Kollégiumban és kötődnek hozzá - sok más mellett- azért, mert egy kicsit itt találják az ő emlékét is.