Rendszerüzenet
2014. október 29.

Pályázati pénzből és adományokból újulhatott meg a templom Fábiánházán

 „Mostanában amikor egy templom felújítás kapcsán hálaadó ünnepségén vagyunk együtt, akkor jó azt nem elfelejteni, hogy ez minden csak nem természetes, nem magától értetődő, hiszen ma is vannak a világnak olyan részei, ahol a keresztény gyülekezet nem azon tanakodik, hogy a pályázati pénzből mindenre jut-e, hanem ott állnak templomuk előtt, amelyet lebombáztak, felgyújtottak és kétségbeesetten panaszkodnak az Úrnak. Ezért kell, tudatosítsuk magunkban, hogy ez nem természetes dolog”!- hangsúlyozta október 26-án, Fábiánházán, a templom megújulása kapcsán tartott hálaadó istentiszteleten a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

alt

Bölcskei Gusztáv prédikációjában kiemelte, hogy nekünk, keresztényeknek újra és újra megtanulnunk azt, itt és mindenütt, hogy kereszténységünk csak Jézusra épülhet, csak Krisztushoz lehet köze, mert ha nem így van, akkor hiába a templom, hiába minden, akkor valamit elveszítettünk. A templomok hozzá tartoznak a történelmünkhöz, az életünkhöz és, aki arra áldoz, adakozik bármilyen összeget is, hogy az megszépüljön, akkor az azt fejezi ki, hogy ő nem magára akar hallgatni és nem is a korszellemre, hanem arra, akit Isten kiválasztott, akiben gyönyörködik!

alt

A hálaadó alkalmon Pecsenye Lajos lelkipásztor a felújítási munkálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a szükséges karbantartások elmaradása miatt, folyamatosan romlott a templom állapota, amelyet a gyülekezet adományaiból nem tudtak megújítani, így 2012-ben pályázott a gyülekezet a templom felújítására. A munkálatok 2013 novemberében kezdődtek és ez év áprilisában fejeződtek be. Az Európai Unió és a Magyar Kormány csaknem 29 millió forintos támogatásából megvalósult a templom külső és belső vakolása, részleges hőszigetelése.

alt

A padok és a mennyezet festését már a gyülekezet adományaiból végeztették el, a nyílászárók cseréje pedig egyelőre várat magára. Pecsenye Lajos külön köszönetet mondott Fábiánháza Önkormányzatának a közmunkaprogram keretében nyújtott segítségéért, ugyanis így valósulhatott meg az utcai kerítések festése, a templomkert rendbetétele és a gyülekezeti terem részleges felújítása is. 

Fotók: Barcza János