Rendszerüzenet
2014. október 21.

Megújult a túrkevei templom több mint száz éves orgonája

Aki Jézus szavai szerint cselekszik, az olyan, mint az az ember, aki jó alapokra építette házát, aki azonban nem így tesz, az úgy jár, mint az, aki nem megfelelő alapra épített házat; „a viharban” összedől. A kérdés az, hogy akarjuk-e Krisztus tanításaira alapozni életünket? Könnyebb az egyszerűbb utat választani, mint ezt, de csak ez éri meg!- mondta igehirdetésében a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke Túrkevén, ahol az orgona felújításáért adtak hálát október 12-én. 

alt

Bölcskei Gusztáv kiemelte, hogy Krisztus az alapja a mi életünknek és csak akkor lehet boldog egy emberi élet, és csak akkor teljesedik be egy gyülekezet, egy Neki szánt közösség élete, ha erre az alapra tud támaszkodni. Ezt az alapot pedig az a fajta állandóság hozza el egy istentiszteleten, amit a zene, az orgonajátékok tudnak nyújtani.

alt

Kereszti Roland lelkipásztor az ünnepi alkalmon elmondta, hogy az elmúlt hét év alatt több mint hét és fél millió forint adomány érkezett a túrkevei templom és azon belül az orgona felújítására. A templom még nem készült el, de a több mint száz éves orgona restaurálási munkálatai a közelmúltban befejeződtek. Az istentiszteleten ünnepélyes keretek között helyezték el a templomban a többek között az adakozók neveit és az építkezés folyamatát leíró dokumentumokat rejtő időkapszulát.

alt

A templom orgonájának történetét Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Rektora ismertette.

alt

Beszédében elmondta, hogy az első hangszer 180 évvel ezelőtt került a templom falai közé. 1900-as évek elején orgona alapot hozott létre a gyülekezet egy új orgona felépítésére. A kicsinek bizonyuló régi orgona később egy esőzés után beázott, így végleges döntés született az új orgona építéséről.

alt

A gyülekezet két tagja 1907-ben több ezer koronát ajándékozott az egyházközségnek az új hangszer megépítésére, amely 1908-ban került a templomba.

Fotók Barcza János