Rendszerüzenet
2014. október 09.

Erdély titkait fedezhetik föl a fiatalok

A Bethlen Gábor Református Gimnázium hátrányos helyzetű diákjai mentortanáraikkal tesznek erdélyi körutat a hétvégén. A tanulmányi kirándulást a gimnázium TÁMOP 3.3.10-es pályázat keretében szervezi, amelynek célja, hogy a hátrányos helyzetű tanulók is kapjanak többletlehetőségeket ismereteik bővítésére, érzelmi kötődéseik erősítésére.

A kirándulás során a diákok fölkeresik a  magyarság és a reformáció emlékhelyeit, különösen Bethlen Gábor működésének főbb állomásait és az erdélyi szellemi élet zarándokhelyeit.

A túra főbb álomáshelyei: Nagyszalonta, Nagyvárad, Bánffyhunyad, Kolozsvár, Torockó, Nagyenyed, Gyulafehérvár, valamint a bukovina Csernakeresztúr, ahol csángó családoknál szállnak meg a diákok.

Természetesen nem maradhat el a marosillyei Bethlen-kúria megállója, valamint a kolozsvári Házsongárdi temető, ahol a fiatalok egy-egy verssel, zsoltárral állnak meg nagyjaink, többek közt Szenci Molnár Albert, Apáczai Cseres János, Dsida Jenő sírja fölött.

A tanulmányi út programját a gimnázium nyugalmazott tanára, Farkas Ferenc vezetésével a mentortanárok állították össze. A 31 diákot a túravezető Farkas tanár úr mellett hat mentor kíséri.

Forrás: Bethlen Gábor Református Gimnázium