Rendszerüzenet
2014. október 06.

12. Matula-napok a Dóczyban

Elkezdődtek a Matula-napok a Dóczyban! A Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnázium –nemes hagyományként- az idén (2014. október 6-12.) már tizenkettedik alkalommal rendezi meg a rendezvénysorozatot, amely átfogja az iskola egészét, főleg annak közösségi, hitéleti és művészeti területeit. A programok időtartama minden évben Szabó Magda Kossuth-díjas írónő, iskolánk egykori diákjának és későbbi tanárának a születésnapja (október 5.) és Dóczy Gedeon névnapja (október 10.) köré szerveződik. 

Az eseménysor mindig ünnepi istentisztelettel kezdődik, amelyen idén Dr. Fekete Károly a DRHE rektora végzte az igehirdetés szolgálatát, majd megemlékeztek az aradi vértanúkról, (Kossuth utcai ref. templom) ezután megkoszorúzták a Batthyány Lajos emléktábláját a Debrecen Megyei Jogú Város képviseletében is. Koszorút helyeztek el a Hősök temetőjében az iskola diákjaival. Az iskola tanárai és diákjai nevében koszorút helyeztek el Dóczy Gedeon iskolai domborművénél- és sírjánál, valamint Szabó Magda Kossuth-díjas írónő sírjánál, továbbá megemlékeztek Koncz Aurélné Karácson Ottília egykori igazgató, Dr. Kopányi Mária internátus igazgató, Dr. Papp Ferenc igazgató, valamint az iskolánkat 2000-ben újraindító és 2006-ban elhunyt Kunszabóné Dancs Edit igazgatónőről a köztemetőben.

Megemlékeznek néhai Dr. Korsós Bálint igazgató úrról, aki az elmúlt tanév végén (2014.07.10.) hunyt el és koszorút viszünk a Noszvajon található nyughelyére.

Természetesen a Szabó Magda írónőre való emlékezés, a városi gimnáziumok számára rendezett irodalmi-történelmi emlékverseny (vetélkedő október 8., szerda 15.00-17.00) és az iskolai „Ki mit tud?”, (2014. október 7. kedd 14.30) fontos elemei ennek a hétnek. Új zenei területeket fedezhetnek fel a diákok az „Alfa és ómega” keresztyén zenei feldolgozásokat bemutató koncerten. (2014. október 9., csütörtök, 10.50-11.35)

A Dóczy Galériában Kiss Árpádné népi iparművész, palástkészítő, viseletkészítő alkotásaiból „Legyenek láthatóvá tetteid” /Zsolt 90,16/címmel nyílik kiállítás, (2014. október 10. pénteken, 11.45) ahol az iskola vegyeskara is közreműködik. Mindezek mellett a diáksport-versenyek és megemlékezések alkotják a programkínálatot. A rendezvénysorozat családi istentisztelettel zárul a Református kistemplomban Papp Tibor református lelkész igei szolgálatával és Ilyés Ilona igazgató asszony beszédével. (2014. október 12. 10.00-11.30)

Ablonczy Béla református lelkész, vallástanár, iskolai programszervező tanár