Rendszerüzenet
2014. október 01.

Nyitott Templomok napja Szegeden

Az idén először jelentkeztünk az Ars Sacra országos felhívására azzal a szándékkal, hogy egy nagyszabású és egyedülálló kulturális délutánt szervezve megismertetjük a város lakosságát a mi kis Templomunkkal és Gyülekezetünkkel. Szegeden számos más felekezetű templom mellett, 4 református templom van, a mienk egy régi városrészben, éppen ezért kevesebbet hallanak rólunk. Most, az Ars Sacra országos Nyitott templomok Napjára Szegedről EGYEDÜL a mi templomunk, gyülekezetünk jelentkezett. 

Ehhez méltóan nagyon színvonalas, csodálatosan gazdag programot állítottunk össze. A város kiváló művészei azonnal és örömmel mondtak igent a felkérésre, a természetesen ingyenes szereplésre. Az amatőr előadók is nagy lelkesedéssel jelentkeztek, készültek az előadásokkal.

Mikor elérkezett a 15 óra, a templom megtelt vendégekkel, érdeklődőkkel és köszöntőt, megnyitót mondott Czirokné Botár Éva lelkészasszony. A műsort vezette Beslin Anita, a karzatról készített felvételt Bálint Marianna, Bullás Mária üvegkép festő képeinek kiállítása színesítette a templombelsőt. A Szegedi Szimfónikus zenekar fagott művészei nyitották meg a zenei blokkot, Hotzi Zoltán-Belházy Gyula-Petes Patricia trió előadásában hallhattunk két részletet Mozart: Varázsfuvolából és Bach: Badinerie c. művét. Utána Szepsy Eleonóra gyülekezeti tag mondta el négy versét.

A következő blokkban Altorjay Tamás operaénekes művész úr és Szilvási Katalin zongoraművésznő kíséretével adta elő Händel: Xerxes c. operából a Largo. Követte őket Fekete Gizi színművésznő: Pál apostol 1,13. A szeretet dícsérete gyönyörű előadása. Ismét Altorjay művész úrtól és a művésznő kíséretével hallhattuk Verdi: Nabucco c. operájából Zakariás imáját. Aztán Fekete Gizi színművésznő lépett mikrofonhoz s csodálatos átérzéssel szavalta el nekünk Ady: Köszönöm, köszönöm, köszönöm c. versét.

alt

Ezután Altorjay művész úr Szilvási Katalin művésznő kíséretével énekelte csodálatos előadásban Cohen: Hallelujah c. darabját, hatalmas sikerrel. Külön köszönet a művész úrnak, hogy minden darabot magyarul adott elő. Fekete Gizi színművésznő következett, Wass Albert: Volt egyszer egy ember, szívhez szóló, gyönyörű előadásával.

Ezután Nyíri Csaba gitárművésztől hallhattuk Vallett: 42.genfi zsoltár és Bach: a-moll és c-moll preludiumát. A következető blokkban a Király-Kőnig Péter Zeneiskola három művésztanára két duót és egy triót adott elő: Gluck: A hívek bevonulása (cselló-orgona, 1), D’Hervelois: A galamb (blokflöte-orgona) és Marcello: d-moll szonáta (blokflöte-cselló-orgona). Közben Ménesiné Jusztika gyülekezeti tagunk mondta el zenei aláfestéssel színesítve Ismeretlen szerző: Mutasd az utat Istenem! c. művét.

alt

Következett két gyülekezeti tagunk, Kiss Ibolya saját verseit mondta el és Vass Ildikó énekelt három dalt. Közben Hegedűsné Kovács Zsuzsanna zongoraművésznő játszotta Bach: c-moll Francia szvit és Chopin: Prelüd c. darabját.

Ezután következett egy kivételes produkció blokkja, melyben Fazakas János felvezetőben méltón emlékezett meg Babitsról, munkásságáról, melyet tetőzte Publik Antal Babits: Jónás könyve és imája káprázatos előadása.

alt

A Kulturális Fesztivál rendezvényének végén a gyülekezet kórusa Nyári Lászlóné karnagy vezetésével kintről vonult be a templomba a Glória szálljon c. dalt énekelve, Hegedűsné Kovács Zsuzsanna művésznő harmóniumi kíséretében. Következett a Több hitet adj, Zengjen hála ének, Örömben bánatban énekek. Az Úr csodásan működik énekkel záródott e csodásan gyönyörű, lelkiekben gazdag program. Az érdeklődők, vendégek vastapssal köszönték meg a magas színvonalú, csodálatos, káprázatos, egyedülálló előadásokat a művészeknek, előadóknak. A rendezvény után a Parókián szeretetvendégséggel egybekötött kötetlen beszélgetés folyt késő estig.

KÖSZÖNET MINDENKINEK : az Ars Sacra országos felhívásának, az országos csatlakozás lehetőségének, művészeknek, előadóknak, szereplőknek, a lelkészasszonynak és gyülekezetnek, nyomdának, segítőknek, diákoknak, a program sikeréért imádkozóknak, vendégeknek, érdeklődőknek imádságos szívvel köszönjük, hogy a Szegeden egyedüliként, az országos nyitott templomok napjához kapcsolódott Szeged-Petőfi telepi Református Egyházközség által megrendezett kulturális fesztivál sikeréhez hozzájárultak. Felejthetetlen, gyönyörű, örök életre szóló kulturális élménnyel gazdagodtunk mindannyian.

"KICSIK VAGYUNK – DE ERŐS VÁRBAN" – PETŐFI

TELEPEN, A SIRÁLY UTCÁBAN VAN EGY KIS

REFORMÁTUS TEMPLOM, EGY NAGYON MÉLY-ÉRZÉSŰ,

SZERETETTELJES KÖZÖSSÉGGEL

Honlapunk: www.reformatustemplom.net

Köszönettel, áldás-békességgel: Kiss Ibolya