Rendszerüzenet
2014. szeptember 08.

Közös jubileumi tanévnyitó

100 évvel ezelőtt, 1914. október 1-én tartotta első tanévnyitóját a Református Nagytemplomban a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem. Az évforduló alkalmából most is a Nagytemplom adott otthont a jubileumi tanévnyitó ünnepségnek, amelyet a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel közösen szervezett a Debreceni Egyetem.  

alt

A szeptember 7-én, 15 órakor kezdődött ünnepi alkalmon a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Bölcskei Gusztáv prédikációjában kiemelte: „Ahogy Albert Einstein mondta: „Egyre tökéletesebb eszközöket alkotunk, egyre tökéletlenebb célok érdekében.”  Az egyetemeknek azonban nem csak eszközöket kell adni hallgatóinak, hanem célokat is még pedig egyre tökéletesebb célokat”! Hozzátette, hogy az sem mindegy, hogy hogyan látják a diákok a világot. „ A Szentírás szerint a világ néha dzsungelre hasonlít, de fel lehet fedezni a rendezett kert kontúrját és ha az ember ezt felfedezi, akkor el tudja magát helyezni benne. Minden egyetemnek ezt a látásmódot kell közvetíteni”!- hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv.

alt

Fekete Károly a Hittudományi Egyetem rektora az Egyetem megalapításának előzményeivel kapcsolatban elmondta, hogy 1913-ban készült el a 180 fős akadémiai internátus és a főgimnázium új épülete, az Egyházkerület pedig felajánlotta a Református Kollégium épületét az egyetem-indítás céljaira. Ennek köszönhetően az egyetem 1914 őszén nem felmenő rendszerben nyitotta meg a kapuit, hanem a Kollégium épületegyüttesében, a hittudományi, a bölcsész és a jogi kar minden évfolyama egyetemi tanévet kezdett. Az egyetem 28 tanszékéből 19-nek került az élére kollégiumi professzor. „Így lett a Debreceni Tudományegyetem bölcsője a Református Kollégium és ezért emlékeztet bennünket ez a centenárium arra, hogy száz éve lett egyetemi rangú a teológiai oktatás Debrecenben, ami együtt járt a teológiai tudomány fejlődését serkentő doktoráltatási joggal is.„- mondta Fekete Károly, aki beszéde végén a következő szavakkal nyitotta meg az Egyetem 477. tanévét: „Igyekezzünk ebben a tanévben is együtt arra, hogy hitünk aranyfedezetének segítségével gyarapítsuk egyházunk szellemi-erkölcsi tőkéjét és óvjuk nemzetünk becsületét”.

alt

 „Orando et laborando. Ez a jelmondat indította el az egyetemet és ez hatotta át a diákságot- mondta tanévnyitó beszédében Szilvássy Zoltán a Debreceni Egyetem rektora. Kiemelte: „A debreceniek és a Tiszántúli Református Egyházkerület érdeme az, hogy most itt egyetem van”! A rektora szerint az Egyetem létrejötte Tisza Istvánnak köszönhető, aki jó kapcsolatot ápolt a császárral és így megszülethetett az egyetemet megalapító császári dekrétum. Szilvássy Zoltán azt is kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem darabokra szabdalva működött sokáig és most 2014-ben jött létre újra az egységes intézmény. Az ünnepi istentiszteleten részt vett első évesek lehettek az elsők, akik közös, egységes esküt tettek.

alt

(A Debreceni Hittudományi Egyetemen 149, a Debreceni Egyetemen 8700 elsős kezdi meg tanulmányait.)

 

alt

A csaknem 1700 egyetemista eskütétele után Kósa Lajos polgármester mondott beszédet, amelyben kifejtette, hogy a város polgárai két elképesztő döntést hoztak. Az egyiket 1536-ban, amikor megalapították a Református Kollégiumot, a másikat pedig 1912-ben, amikor kiharcolták, hogy egyetemet nyithassanak Debrecenben. Ezért Debrecen a világ közepe, azoknak biztosan, akik itt tanulnak. - mondta Kósa Lajos, majd hozzátette: „Ha gyarapodni és előre menni akarunk, akkor elsőnek, a legjobbnak kell lennünk. Mindezt imádkozva és dolgozva kell elérnünk. Ha a szívünkben ez eldől, akkor azok is lehetünk”!

alt

A jubileumi tanévnyitó díszvendége volt Orbán Viktor kormányfő, aki beszéde elején kiemelte, hogy Debrecenben tudják a választ arra a kérdésre, hogy hogyan lehet megmaradni, kultúrát és nyelvet átadni, társra találni, gyermeket nevelni, szépen élni, mert itt a cívisvárosban együtt tud működni a város, az egyház és az iskola.  Hangsúlyozta, hogy a kiművelt emberfő Magyarország legfontosabb aranytartaléka, amelyet folyamatosan növelni kell, ezért az elvárás egyértelmű: az egyetemeknek meg kell sokszorozniuk "a családoktól kapott talentumok" értékét, méghozzá használható tudással és értékes diplomával.

alt

Orbán Viktor szerint a bizonytalan időszakok a cinizmus melegágyai, hiszen olyanokat hallani, hogy "csak az dolgozik, aki balek", "a becsület és a tisztesség smafu", "a gyerek kolonc", "a nemzet meg csak egy vicc". A kormányfő ezért azt kérte az egyetemi hallgatóktól, ne engedjenek a cinizmusnak, mert abból soha nem épül semmi, az csak rombol. Zárásképpen pedig kiemelte: „Ahol most vagyunk, nem valaminek a végét, a betetőzését jelenti, hanem valaminek a kezdetét. Mi, a rendszerváltó nemzedék megtisztítottuk a terepet a bozóttól, de a tisztást otthonossá tenni már az önök dolga".

alt

Magyarország miniszterelnöke a jubileumi ünnepség előtt ellátogatott a kormány által 10 milliárd forinttal támogatott, a Debreceni Református Kollégium intézményeit érintő beruházás első, már lezárult ütemének helyszínére a Péterfia u. 1-7 szám alá, ahol megtekintette a megújult épületet, a tantermeket és az új kétszintes tornatermet is.

Fotók: Barcza János