Rendszerüzenet
2014. szeptember 08.

Megnyitotta kapuit a felújított Nagytemplom

Zenei Fesztivállal és hálaadó Istentisztelettel nyitotta meg kapuit a gyülekezet és az érdeklődők előtt a teljesen felújított Nagytemplom. Az ünneplés már szeptember 5-én este elkezdődött Sepsy Károly, Karasszon Dezső és Csorba Gergő orgonaművészek koncertjeivel. A Zenei Fesztivál szeptember 6-án reggel a Nagytemplom előtt felállított színpadon folytatódott. Szász Barnabásné, vezető lelkipásztor megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Nagytemplom nem csak a gyülekezeté, hanem az egész városé, amely nem csak a reformátuság jelképe, hanem Debrecené is, éppen ezért döntött úgy az Egyházközség, hogy a templom falain kívül, a város lakóival együtt ünnepel.

A megnyitó után el is kezdődtek a színpadi programok, elsőként a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola 3.z. osztályának előadásában népi daljátékokat láthattak az érdeklődők, majd Őrangyal címmel előadta kontakttáncát Kulcsár Tamás az Immánuel Otthon egyik gondozottja és Győri Zsófia az Otthon igazgatója. Ez után a Debreceni Ifjúsági Fúvószenekar Martin Brass kamaraegyüttesének bemutatója következett, majd kihirdették a Nagytemplomi rajzpályázat eredményét. A délelőtti programok a Debreceni Népi és a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekarának előadásával értek véget. Délután megnyitották a Nagytemplom kapuit az érdeklődők előtt, akik a templombelső mellett megtekinthették a kiállításokat, a megújult imatermet, felmehettek a tetőtérbe és végigsétálhattak a panoráma járdán. A szombati események sorát este a Bolyki Soul & Gospel Kórus koncertje zárta.

Az elvégzett munkákért Istentisztelet keretében adtak hálát, szeptember 7-én délelőtt. Az ünnepi alkalmon Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese azt a kívánságát fogalmazta meg, hogy mindenki élje át újból azt a sokszor megtapasztalt csodát, hogy a Nagytemplom a találkozások helye, az Istennel és egymással való találkozás helyszíne. Az Istenre figyelés alkalmát kínáló hely, ahol együtt a gyülekezet közösségében átélheti mindenki azt, hogy Isten szól hozzánk.

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében kifejtette, hogy könnyen belesünk abba a kísértésbe is, hogy olyan természetesnek vesszük azt, ami van, de nem felejthetjük el, hogy ebben a világban nem csak ilyen körülmények között tartanak istentiszteletet keresztények, lehet, hogy lebombázott templomuk mellett állnak, vagy éppen menekülnek, mert üldözik őket a kereszténységük miatt. Sokszor kesergünk, hogy mi minden más kellene még, ekkor jó belegondolni abba, amiért tiszta szívből lehet hálát adni! Bölcskei Gusztáv kiemelte, hogy boldog kiváltsága és szent kötelessége a gyülekezetnek az, hogy őrizze, megtartsa és tovább adja a templomot.

Az istentiszteleten részt vett Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere is, aki beszédében hangsúlyozta, egy templom újjászületésének nem lehet más a célja, mint az emberi közösség, a hitbeli közösség és éppen ezért nem lehet más, mint a jövő. A jövőért épült újjá, az egyházért, a nemzetért, az emberekért, és mindenkor megtartó ereje van, és mindezekért köszönetet kell mondjunk  annak, "aki fölött már nincs más", és elődeinknek, akik építették és szerették ezt a templomot.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy megújulása az egész városnak és talán az egész országnak fontos, hiszen vitathatatlanul ez a templom a reformátusság szíve. A templom megújulása pedig legyen jel, amely azt mutatja, hogy korszakváltáshoz értünk. A politikus szerint azok a divatosnak mondott eszmék, amelyekben hittünk ma már kihalóban vannak Európában, azért mert kiderült, hogy vannak ideig-óráig illúziók, de mikor ezek kifulladnak, vissza kell térnünk a gyökereinkhez az eredeti úthoz, amit Jézus Krisztus mutatott.

A Nagytemplom felújítási munkálatait Oláh István lelkipásztor ismertette. A csaknem egy milliárd forintos, uniós forrásból megvalósult beruházás 2013 novemberében kezdődött. A kivitelező cég Épker Service Zrt. munkatársai szeptemberig dolgoztak a templomban kívül és belül, így Újévtől- Húsvétig az istentiszteleteket a gyülekezeti teremben és a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában tartották. A templomot kívülről lefestették, valamint lecserélték a vörösréz lemezborítást. Belül az egyik leglátványosabb változás az új mészkő padlóburkolat.

A világítást korszerű és környezetbarát LED-re, a hangtechnikai berendezést pedig egy modernebb új rendszerre cserélték. Ezek mellett új arculatot kapott az úgynevezett Kossuth tárlat, valamint a Bibliai Makett kiállítás is. Újdonság az is, hogy most már látogatható a Keleti torony, amelyben immár lift is közlekedik, hogy akadálymentesen megközelíthető legyen a karzat és a padlástér, ahol a „Jeruzsálemtől Debrecenig” című tárlat található. A tűzfigyelő szoba is látogatható mostantól, illetve a két torony között, a panoráma járdán sétálva a belvárosban lehet gyönyörködni.

A hálaadó istentisztelet végén Bölcskei Gusztáv mutatta be Hapák József fotóművész Nagytemplomról készült, Tanúság hajléka című poszt humusz fényképalbumát. Hapák József, Debrecen díszpolgára 67 évesen, 2012. január 13-án hunyt el, a halála előtti utolsó három hétben is rendszeresen készített fotókat a Nagytemplomról, amelynek megújulásáért szervezett három napos rendezvény vasárnap este a Parapács Zenekar lemezbemutató koncertjével ért véget. 

Fotók: Barcza János