Rendszerüzenet
2014. szeptember 04.

Tanévkezdés a Bethlenben, 100 millió forintos lendülettel

Vásárhely legrégebbi iskolája, a Bethlen 292. tanévére készül. A gimnázium pályázati támogatásokból számos programmal és felújítási beruházással nyitja a tanévet.

A KEOP pályázati kiírásban a fenntartó Ótemplomi Egyházközség csomagjában a Szőnyi Általános Iskola és a gimnázium diákotthonának energetikai korszerűsítése, és a hozzá kapcsolódó felújítása szerepel. (Erről a projektről szóló külön projektnyitó rendezvényre hamarosan kapnak meghívót Tisztelt Sajtópartnereink!)  A Szathmáry Kollégium felújítására 80 millió forint jut. Ebből a villamos és gázfogyasztók cseréjére, valamint az épület hőszigetelésére és nyílszárók cseréjére kerül sor, egy napenergiát hasznosító törpeerőmű létesítésével együtt.

A gimnázium épületében az ősz folyamán felújításra kerül a sportpálya és az udvari épület.

A gumiborítású, kosár- és kézilabdapályával, valamint a sportudvar felújításával az iskola szeretné megteremteni a mindennapos testnevelés minimálisan szükséges eszközeit.

Az udvari épület felújításának, amely ugyancsak oktatási funkciót tölt be, fő célja az akadálymentesség biztosítása. A mozgássérülteket is fogadó parkoló, feljáró, mosdó és tanterem kialakítása egyúttal az iskola nyelvvizsga-helyként történő akkreditációjának részfeladatát képezi.

A tízmillió forintot meghaladó gimnáziumi fejlesztések forrása egyházi támogatás, amelyet az intézmény fejlesztési célú beruházási célokra fordíthat.

Az iskola a Határtalanul Programban három pályázatot is nyújtott be, amelyekről az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatáskezelője (EMET) a napokban döntött, kedvezően. A „Kálvinista elődeink nyomában” című pályázattal a 9/A osztály a sepsiszentgyörgyi Szépkely Mikó Kollégium partnerosztályát keresi meg, látogatásokat téve a Háromszéki medence több nevezetességénél. Az „Erdélyi református oktatás történetének nyomában” című pályázattal a 10/B osztályosok járhatják be a Kolozsvár-Torockó-Tordai hasadék- Nagyenyed útvonalat. A „Testvériskolai kapcsolatok bővítése” című pályázattal pedig a 10/C osztályosok gazdagodnak élményekkel és iskolai partnerekkel a nagyenyedi Bethlen Kollégium  hasonló korú diákjaival kapcsolatot teremtve.

A három pályázati program csillagpontszerűen érinti Dél-Erdély és a Székelyföld legfontosabb művelődési, történelmi, egyházi emlékeit.

A három nyertes Határtalanul pályázat együttes támogatási összege 5,2 millió forint, amelyet a gimnáziumnak a tanév végéig kell felhasználnia a határon túli oktatási intézményekkel együttműködve.

A fenti fejlesztési és oktatási-nevelési célú pályázatok együttes értéke eléri a százmillió forintot. Ezek a külső források újult lendületet adnak ahhoz, hogy az ősi alma mater sikerrel fogadja a 21. századi kihívásokat.

Forrás: Bethlen Gábor Református Gimnázium