Rendszerüzenet
2014. szeptember 02.

Jubileumi közös tanévnyitó

100 éve, 1914. október 1-én tartotta első tanévnyitóját a Református Nagytemplomban a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem. Az évforduló alkalmából idén újra a Nagytemplom ad otthont a jubileumi tanévnyitó ünnepségnek, amelyet a közös múlt iránti tiszteletből együtt rendez a Debreceni Egyetem és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem.

A város felsőoktatásának gyökerei a XVI. századig nyúlnak vissza. 1538-ban alapították a Debreceni Református Kollégiumot, amely hosszú évszázadokon át játszott jelentős szerepet a magyar oktatásban és kultúrában. Ezt a dátumot őrzi a Debreceni Egyetem szimbóluma a gerundium is, utalva az elődökre, a hagyományokra, amelyek a mostani jubileummal újabb fejezettel gazdagodnak.

A tanévnyitó ünnepséget - ahogy 1914. október 1-én a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem - 100 esztendő elteltével ismét a Református Nagytemplomban rendezi a két jogutód intézmény, hiszen az akkori, induló három kar egyike a Kollégium hallgatóiból és oktatóiból alakult Jog- és Államtudományi Kar volt.

alt

- A Hittudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem gyökerei közösek, kapcsolatunk töretlen és mindez Debrecent teszi különlegessé, hiszen Magyarországon ez az egyetlen város, amelyben ilyen hosszú idő óta töretlenül, folyamatosan működik felsőoktatási intézmény - mondta a jubileumi tanévnyitót ismertető keddi sajtótájékoztatón Szilvássy Zoltán. A Debreceni Egyetem rektora hangsúlyozta: a kezdeti 354 fős hallgatói létszám mára megszázszorozódott.

alt

- Mindkét egyetem történetének kitüntető pillanata a 100 éves jubileum közös ünneplése, azé az intézményé, amely egy évszázaddal ezelőtt a város, az állam, az egyházkerület és egyéni jótevők segítségével jöhetett létre. Közös a múltunk, ami közös jövőt predesztinál – fogalmazott Fekete Károly. A Hittudományi Egyetem rektora kiemelte: jelkép értékű, hogy az ünnepség helyszíne, csakúgy mint 1914-ben az idén felújított Nagytemplom lehet.

Az ünnepség istentisztelettel kezdődik, amelyen Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdet igét. Tanévnyitó beszédet mond Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem és Fekete Károly, a Hittudományi Egyetem rektora, majd Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is köszönti a két intézmény elsőéveseit. A Debreceni Egyetemre a tavalyinál mintegy 500-zal több, csaknem 8700 hallgató nyert felvételt (állami ösztöndíjas és önköltséges, költségtérítéses, nappali és levelező, valamint angol nyelvű és PhD képzésben, 1), a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen pedig a tavalyihoz hasonlóan 149 elsőéves (hitéleti képzésben 50, nem hitéleti képzésben 99 fő) kezdheti meg tanulmányait. Az elsőévesek képviselői az ünnepségen közösen tesznek esküt.

A tanévnyitót díszvendégként megtiszteli jelenlétével, és beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Az ünnepséget a Duna TV élőben közvetíti, de a televíziónézők mellett az érdeklődők a Nagytemplom előtt felállított kivetítőn és a Debreceni Egyetem, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján, valamint a Lícium.hu-n is figyelemmel kísérhetik az eseményt.

 1912-ben a XXXVI. törvénycikk elfogadásával öt karral (Református Hittudományi Kar, Jog- és Államtudományi Kar, Orvostudományi Kar, Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Kar, valamint Mennyiség- és Természettudományi Kar) megalakult a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem, amely azonban csak két évvel később, 1914-ben kezdte meg működését három karral. Az 1914-15. tanévben Kiss Ferenc teológiaprofesszor vezette rektorként az intézményt, a Református Hittudományi Kar dékánja Erdős József, a Jog- és Államtudományi Kar dékánja Kun Béla, a Bölcsészet- Nyelv- és Történettudományi Kar dékánja Pokoly József volt. A teológiai karon 80, a jogi karon 133, a bölcsészeti karon 8, összesen - a korábbi felsőbb évesekkel együtt - 354 hallgatóval indult a tanév.

Forrás: www.unideb.hu