Rendszerüzenet
2014. szeptember 02.

Hálaadás és évnyitó Törökszentmiklóson

A törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskola és Óvoda idei tanévnyitó ünnepsége egyben hálaadó alkalom is volt, hiszen szeptembertől a gyermekek, pedagógusok birtokba vehetik a szépen felújított, korszerűsített iskolai udvart, illetve a széppé varázsolt ebédlőt. Az ünnepség eredeti helyszíne az általános iskola udvara lett volna, de az eső közbe szólt, így s több száz diák, szüleikkel együtt a templomban gyülekezett. Ez a jeles alkalom már 23 éve Istentisztelettel kezdődik, mióta az intézmény újra református fenntartású lett.

alt

Az igehirdetés szolgálatát Koncz Tibor karcagi elnök-lelkész végezte, aki a Magvetőről szóló példázaton keresztül igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy mindenkinek megvan a maga szerepe, feladata az iskolában. A gyermekek a talajok, amin a szülők és a pedagógusok együttesen munkálkodnak. Minden tanulónak egyéni képességei, tálentumai vannak, ezeket kell előtérbe helyezni, és azon munkálkodni, hogy a beléjük vetett tudás, tisztelet, szeretetmagvacskák 30, 60 vagy 100-szor annyi termést hozzanak. Ehhez azonban a szülő és a pedagógus együttműködése kell, egy cél felé vezérelve a gyermekeket.

Az Igehirdetés és az előttünk lévő tanévért való imádság után, Virágné Katona Zsuzsanna igazgató asszony évnyitó beszédét hallgathatták meg a jelenlévők, melyben elmondta, ismét egy munkával, szolgálatokkal teli tanév áll mindenki előtt, de Isten áldásaiban bízva tudja azt, hogy újra a megszokott színvonalú, minőségi, gyermekközpontú oktatásban lesz része a diákoknak. Kiemelte a közösség szerepét is, hogy sikereket csak összefogással, közös tehervállalással, egymás iránti tisztelettel lehet elérni. Ennek a közösségnek ettől a tanévtől új tagjai is vannak, hiszen szeptembertől 4 új pedagógus is bekapcsolódik az iskolában történő nevelésbe.

alt

Igazgató Asszony beszédét követően Szabó József törökszentmiklósi elnök-lelkész is köszöntötte az egybegyűlteket és Isten iránti hálaadással számolt be arról, hogy a 23 év alatt mennyi minőségi változáson ment keresztül az intézmény. Nem csak az évről-évre magasabb szintű oktatás, hanem a tanintézmény külső-belső szépülése, megújulási is mindenki száméra megfigyelhető. A gyönyörűen felújított, karbantartott épületek méltóak az iskola színvonalához, a jó felszereltséggel rendelkező tantermek segítséget nyújtanak a diákoknak a tananyagok elsajátításához, a  modern, újraálmodott iskolaudvaron pedig még élvezetesebben tölthetik a gyermekek a szüneteket, kinti programokat. Az iskola ebédlője is felújításra került, amit már az első napon, szeptember 1-én birtoka is vehetnek a diákok, pedagógusok. Szabó József az ünnepség keretein belül megköszönte a felújítási munkálatokat végző vállalkozók áldozatos munkáját.

Az ünnepi Istentiszteleten jelen volt Dr. Juhász Enikő, Törökszentmiklós polgármestere is, aki szintén elismerően szólt az oktatási intézményben folyó munkáról, szolgálatról. Elismerő szavai méltatták az iskolavezetést és a tantestület pedagógiai érzékét, páratlan szervező készségét és kommunikációját.  Külön kiemelte Szabó József elnök-lelkész személyét, aki az elmúlt hónapban vehette át Törökszentmiklós város vezetőségétől a Díszpolgári címet, az egyházközségben és a városban végzett építő, áldozatos munkájáért.  Polgármester asszony beszédéből kicsengett, hogy a nagytiszteletű úr személyes garanciaként szolgál az iskola előrehaladására, sikerére, szépülésére.

alt

Véleménye szerint rendkívül fontos a szülők támogatása és végtelen türelme, a diákok rugalmassága és fegyelme is, hogy ez vigye sikerre a Bethlen Gábor Református Általános Iskola és Óvoda áldozatos munkáját. Ez az áldozatos munka lesz az, ami mindig meghozza gyümölcsét, kicsiben és nagyban, szülőben, pedagógusban és  diákban egyaránt.

Az Istentisztelet énekben kimondott hálaadással zárult, mely a gyermekekből, pedagógusokból álló kóruson keresztül szólalt meg.

A hivatalos tanévnyitó ünnepség után minden jelenlévő átvonult az iskolában ahol a gyermekek birtokba vehették tantermeiket és osztályfőnökeiktől megtudhatták a legfontosabb információkat  az új tanévről. A délutánt egy szeretetvendégség zárta, amire a szülők, nagyszülők nagy odaadással készülődtek.

Új tanév, új kihívások, de Isten áldásában és segítségében bízva indulhat el a 2014/15-ös tanév is a Bethlen Gábor Református Általános Iskolában és Óvodában Törökszentmiklóson.

Szerző: Gazdag Edit

Fotók: Törökszentmiklósi Református Egyházközség