Rendszerüzenet
2014. augusztus 27.

Megnyitja kapuit a Nagytemplom

Végéhez közeledik a Nagytemplom csaknem egy milliárd forintos felújítása és turisztikai fejlesztése. Debrecen és a reformátusság jelképe az Új Széchenyi Terv ÉAOP keretén belül pályázati pénzből újult meg.

Elsőként a templom külseje újult meg. A munkálatok magukban foglalták a festésen, javításon túl a vörösréz lemezborítás cseréjét és a külső podeszt új burkolatát is. 

A belső munkálatok a karácsonyi ünnepek után kezdődtek. Az egyik leglátványosabb változás az új mészkő padlóburkolat. A világítást korszerű és környezetbarát LED világításra, a hangtechnikai berendezést pedig egy korszerűbb, több funkciót is magasabb szinten kielégítő új rendszerre cserélték.  Ezáltal még érthetőbbé, és élvezhetőbbé válik a gyülekezet és a látogatók számára a beszéd- és a zenei hangzás.

Az orgona is szebben szól a felújítását követően, amit szeptember 5-én este 19.30 –tól minden érdeklődő megtapasztalhat egy hálaadó orgonakoncert keretében.

A megújult Debreceni Református Nagytemplom zenei fesztiválja és hálaadó Istentisztelete

Időpont: 2014. szeptember 5-6-7.

Helyszín: Nagytemplom és a Kossuth tér

 

Program:

 alt 

 

A Debreceni Református Nagytemplom városuk egyik legismertebb emblematikus épülete. A templom szépsége,  a tökéletes kilátás a toronyból városunkra és a helyszínhez kapcsolódó történelmi események nagy vonzerőt képviselnek az ide látogató turistáknak, zarándokoknak. Ezért is volt fontos, hogy olyan fejlesztések történjenek, amelyek még inkább ráirányítják a figyelmet a nagytemplom értékeire és az ide látogatók egyedülálló látványvilággal és ismerettel gazdagodjanak.

Új arculatot kapott az úgynevezett Kossuth kiállítás, amely bemutatja az 1849. április 14-én kiadott Függetlenségi Nyilatkozat történetét és itt található a híres Kossuth szék is. Sokan nem tudják, hogy egyedülálló Bibliai Makett tárlat is van a templomuban. A bibliai eseményeket és helyszíneket bemutató makettek is komoly restauráláson mentek keresztül, hogy még jobban közelebb hozzák a biblia világát az emberekhez. 

Látogathatóvá vált a Keleti torony, amelyben immár egy lift is közlekedik, hogy akadálymentesen megközelíthető legyen a karzat és  padlástér is. A padlástérben helyezték el a "Jeruzsálemtől Debrecenig" című kiállítást. Itt a keresztyénség 2000 éves történetét és a magyarországi reformációt lehet megismerni.

A harangok mellett tovább haladva egy panorámajárdára léphetünk ki, amely a két tornyot köti össze és a szabad ég alatt csodás kilátás nyílik a főtérre és az egész városra.

A Nagytemplomi Református Egyházközség szeretettel vár mindenkit a templomba és bízik abban, hogy a megújult nagytemplom mindenki számára továbbra is örömteli találkozások helyszíne lesz.