Rendszerüzenet
2014. augusztus 18.

Virágkarnevál 2014

A Debreceni Virágkarneválhoz idén is több programmal kapcsolódik a református egyház. Augusztus 20-án a Magyar Református Szeretetszolgálat önkéntesei részt vesznek a biciklis felvonuláson, valamint kerékpárral juttatják el a helyi önkormányzat fenntartásában működő Idősek Otthonába és a Méliusz Juhász Péter Református Szeretetotthonba a szeretet virágait.

Az új kenyeret Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református Egyházkerület püspök, Bosák Nándor, Debrecen-nyíregyházi római katolikus megyés püspök és Kocsis Fülöp a Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspöke áldják meg a Nagytemplom előtt 8 órakor.

A Virágkarnevál programjaihoz csatlakozva "Virágok az egyházművészetben" címmel kiállítást szervez a Debreceni Református Kollégium Múzeuma.

A megszentelt helyek építtetői és gondviselői, akik minden korban arra törekedtek, hogy az Isten tisztelete kapcsán „mindenek ékesen és jó renddel legyenek”, a templomok részleteit és a templomi felszerelések mindegyikét szívesen ékesítették virággal. A növények virágaival, melyek a kerek egy világon a bűn rontásától leginkább távol esnek, s így méltók arra, hogy az Úrnak ők zengjék a teremtett világ dicséretét.

Virágforma volt a katedrálisok ablaka, virágozták a kis „mezitlábas” templomok mennyezetét, szószékét, padjait. Virágokat vésett az ötvös mester az aranyozott kelyhekre és kenyérosztó tányérokra, virágot írt a falusi fazekas a bortartó úrasztali edényekre.

 Az asszonyok, akiknek az apostoli parancs szerint hallgatniuk illett a gyülekezetben, úrasztali kendőket hímezve, „virágnyelven” vallották meg Isten iránti buzgóságukat, mondták el hálaadásukat, titkos fohászukat.

A kompozíció is fölfelé viszi a tekintetet. Legyen az csigavonalba csavarodó, a földről az ég felé tartó spirálforma – más nézetben lajtorja vagy életfa alak -, vagy két ágával, mint két karral ég felé magasodó, mint az ószövetségi fohászkodók.

A virág a régi templomban díszít és tanít. Szépen formált jelként mutat Krisztusra, ki „Világ világa, virágnak virága”, idézi a vértanúkat, a hit hőseit, vagy allegorizálva int a jóra.

 A terítők, kannák virágmotívumait bemutató tárlatot az Oratórium előtt tekinthetik meg az érdeklődők, augusztus 18-tól augusztus 23-ig, minden nap 10 és 16 óra között.