Rendszerüzenet
2014. augusztus 18.

Tatarozás és felújítási tervek Biharugrán

A Tiszántúli Református Egyházkerület egyik legrégebbi, a Biharugrai Református Egyházközség templomának alapjai az Árpád korra nyúlnak vissza. Ma jelentős felújítást terveznek. Az elképzések szerint, a külső felújítási munkák mellett, látogathatóvá tennék a harangtornyot is, ahonnan páratlan kilátás nyílik a községre és a Rétközre. Keleten pedig, tiszta időben, jól látszódnak a Bihari havasok 1800 méteres csúcsai.

Biharugra egy évtizede még elöregedő, mezőgazdasági településnek számított. Mára, itt a Tiszántúl keleti szegletében is hasonló fejlesztéseket valósítottak meg, mint a Dunántúlon. Európai uniós forrásokat felhasználva sikerült újjáépíteni a község piacterét, megmentettek több műemlék jellegű épületet is. A község erőfeszítései mellett, a Körös-Maros Nemzeti Park és a biharugrai halastavakon meginduló gazdálkodás is erősítette a falut – tájékoztatott Vígh Ilona, Biharugra polgármestere.

A község túlnyomóan, ma már lassan 500 éve, református. Biharugra az elsők között csatlakozott a reformációhoz, templomához a község igen ragaszkodó ma is. Az elmúlt években technikai és adminisztrációs hibák miatt a templom felújítási munkái meghiúsultak. Szabó Árpád Csaba lelkipásztorral együttműködve azonban újraírják a felújításhoz szükséges pályázatot, amelyben a külső felújítási munkák mellett a torony látogatását is szeretnék lehetővé tenni.

Szabó Árpád Csaba lelkipásztor elmondta, hogy mély református gyökerekkel rendelkező gyülekezetbe érkezett. Biharugrára elmondható, hogy hitvalló, hiszen nem csak a hagyományokat tartja, hanem tudja is a hitélet alapjait. A közösség összetartó és község közepén álló templom és a parókia egy kicsit mindenkié is. A faluban ma is természetes, ha meghallják, hogy harangoznak, felkapják a fejüket az emberek, hogy dél van és a templom felé fordulnak. Ehhez a templomhoz kötődnek a biharugraiak, ezért engedni kell, hogy a vasárnapi istentiszteleteken túl is bejöhessenek az emberek. A templomtorony látogatására tett lépésekkel az egyház is azon van, hogy növelje, segítse a falu turisztikai vonzerejét.

Forrás és fotók: Szilágyi Bay Péter, promenad.hu