Rendszerüzenet
2014. augusztus 18.

Elkezdődött a hódmezővásárhelyi Újtemplom felújítása

A klasszicista késő barokk stílusú templom alapkövét Szőnyi Benjámin nyugalmazott lelkipásztor helyezte el 1792-ben, majd 1799 májusában felszentelték. Legutolsó templomrenoválás 1980-ban történt, amely a homlokzat külső festését jelentette.

Mára a templom egész épülete nagyon rossz állapotba került. A tetőszerkezet egy része életveszélyessé vált, amely azonnali beavatkozást igényelt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától az „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházásokra” kapott 16 millió forintos összeget az egyházkerület 22 millióra kiegészítette, így ebből az összegből elkezdődhetett a legveszélyesebb tetőrész javítása, részbeni cseréje, amely egyben az igen értékes iparművészeti és zenetörténeti értéket képviselő Kováts István orgonaművész és orgonaépítő által 1840-ben épített orgonát is védi a beázási sérülésektől. Az orgona ma is eredeti állapotában lévő egyetlen megmaradt nagyméretű Kováts orgona az egész országban.

A felújítás folytatását további pályázatokból reméli a gyülekezet, egy jelentősebb összegű pályázat előkészítése és elbírálása folyamatban van.– mondta Major István Zoltánné lelkipásztor. A mostani munkálatok augusztus 7-én kezdődtek, és várhatóan november közepén fejeződnek be.