Rendszerüzenet
2014. augusztus 08.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye büszkesége a vajai templom

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik büszkesége a vajai templom, amelyet még bőven a reformáció előtt, az 1300-as évek közepén építhettek – mára új funkciókkal gazdagodott. Több lett, mint egyszerű kegyhely – olvasható a műemlékem.hu oldalon.

Felújították a külső homlokzatot, a templom bejáratánál minden igényt kielégítő információs pultot alakítottak ki, az épület tornya pedig egy ötszintes kiállításnak ad otthont, ahol a református vallással kapcsolatos érdekességekre ugyanúgy rábukkanhatunk, mint a település történelmére, a templom egykori toronyóra-szerkezetére, de a tornyot belakó nem mindennapi állatvilág rejtelmeibe is betekinthetünk. A legfelső szintről pedig távcsővel lehet körülkémlelni a településen.

A templomot önállóan, kísérő nélkül fedezhetik fel az érdeklődők. A megismerés élménye ugyanazt a szellemet idézi, mint a Középkori Templomok Útja új akciója, a Meséld el te! kampány, amelyben éppen az ilyen személyes élmények megosztására kérik fel a térség és látnivalói vándorait.

Forrás: www.szon.hu