Rendszerüzenet
2014. augusztus 05.

Időkapszulák a csúcsdíszben

Tiszakürt egy kis település Cserkeszőlőtől néhány kilométerre, a szőke folyó mentén, ahol júniusban egy heves vihar letépte a református templom tornyán található méretes csúcsdíszt. A díszes szerkezetben két időkapszula volt, az egyiket, amely több mint 120 éves, vásárhelyiek találták meg.

A csúcsdísz visszahelyezésére az egyházközösség sokáig kereste a megoldást, végül egy hódmezővásárhelyi cég vállalta a feladatot. A 2 méteres és 150 kilós elem ezt követően Hódmezővásárhelyre került, ahol egy asztalos látott neki a sablon levételéhez szükséges munkálatokhoz, aki aztán egy időkapszulát talált a tárgyban elrejtve. A szakember ezt egyből visszajutotta Muzsik Tamás lelkipásztorhoz. A dokumentumról kiderült, hogy 1924-ből származik és az akkori lelkész Szász Gusztáv egy oldalban meséli el benne az akkori felújítás előzményeit.

A leszakadt csúcs ezután egy vásárhelyi díszbádogoshoz került, ahol a restauráció során egy újabb időkapszula is előkerült. A hengerbe bújtatott dokumentumot egyelőre még nem nyitották ki, de minden bizonnyal 1887-ből származik, a templom megépítésének korából. Az időkapszula tehát 127 éve volt elrejtve a csúcsdíszben, ami azt jelenti, hogy két világháborút is átvészelt. A kapszulán golyó ütötte nyom is van, aminek következtében sajnos beázott. A műkincs augusztus elején visszakerült a Tiszakürti Református Egyházközséghez, az új csúcsdísz elkészítése pedig már folyamatban van.

Az újonnan készülő csúcsdíszbe várhatóan mindkét időkapszula visszakerül, sőt egy harmadik is helyet kaphat benne, ami a mostani felújítás körülményeit taglalja majd.

Forrás: promenad.hu