Rendszerüzenet
2014. július 30.

Gyülekezeti csendes nap Biharugrán

Biharugrán 2006 óta tartanak a reformátusok gyülekezeti csendes napot, a testvérgyülekezetekkel közösen, amelyen korábban csak az egyház elöljárók, a presbitérium tagjai vettek részt. Ettől az évtől kezdődően úgy döntöttek, hogy a gyülekezet is részt vehet a rendezvényen. Bár két országban, mégis nagyon közel él egymáshoz a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. Az idei csendes napon Biharugrára érkezett a csokalyi, a biharszentjánosi, a belényessonkolyosi és a körösjánosfalvi református gyülekezet küldöttsége.

Szabó Árpád Csaba biharugrai református lelkész elmondta, hogy a határmenti magyar falvak összetartozásában a vallás, a közös hitélet nagyon fontos. A községekben a rendszeres vasárnapi istentisztelet, az esküvők, a keresztelők, a keresztség összetartást hoz magával, amit az egységes Magyar Református Egyház támogatásával gyakorolhatnak a gyülekezetek. Ezek a települések lassan 100 éve élnek egymástól elvágva. Segíteni kell a közösségeket és ebben meg kell erősíteni az embereket.

A találkozás nem könnyű, hiszen a vendégeknek most is nagyot kellett kerülni, hiszen hiába készült el mind magyar, mind román oldalról a Körösnagyharsány-Körösszeg határátkelő, megnyitása évek óta húzódik. Most is egy autónak kellett visszafordulnia, szinte a biharugrai határból, mert a két út 10 méter híján megszakadt, pedig egyes térképek már feltüntetik.

A gyülekezeti csendes napot nyitó áhítatot követően, a keresztségről tartottak előadást, majd ebéd után beszélgetések, kis csoportos foglakozásokat követően bemutatták a vendégeknek Biharugrát, ahol a református templomban 4 egyházközség 4 református lelkésze és a presbitérium találkozott. Szabó Árpád Csaba biharugrai református lelkész elmondta, hogy a mai református egyháznak éppen úgy, ahogy korábban is, nagy kihívások előtt kell megmutatnia, hogy az egyház alapítása során megfogalmazódott folyamatos változás mellett, a tartalom sohasem változhat.

Forrás és bővebb információ: promenad.hu