Rendszerüzenet
2014. július 23.

Nyári nyitott tanodai nap

A debreceni Nagysándor telepen indította el tavaly az Egy Cseppnyi Segítség a Rászorultaknak Alapítvány a Tiszántúli Református Egyházkerület Cigánymisszójával „A világ világossága” tanodai programot. Ennek elsődleges célja a cigánygyerekek, halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok iskolai felzárkóztatása, a lemorzsolódás csökkentése, a továbbtanulás ösztönzése. A tanodában múlt hétvégén nyílt napot tartottak.

A pályázati támogatással indított oktató, felzárkóztató, közösségépítő tanodai program résztvevői a halmozottan hátrányos helyzetű, roma származású gyerekek, elsősorban a Nagysándor József Általános Iskola felső tagozatos diákjai. Nekik és testvéreiknek, családjuknak nagy segítség az Egy Cseppnyi Segítség a Rászorultaknak Alapítvány által működtetett, a Tiszántúli Református Egyházkerület Cigánymisszójával együtt megvalósított kezdeményezés. „A világ világossága” tanoda nyílt napjáról Gregussné Buzás Irén, a Tiszántúli Református Egyházkerület cigánymissziójának missziói lelkésze, a tanodai program szakmai vezetője az Európa Rádiónak elmondta, hogy ezeknek a napoknak a lényege, hogy megmutassák az érdeklődőknek a tanodában folyó munkát. A délutáni foglalkozásokon alternatív módszerekkel segítenek a gyermekeknek a tanulásban, úgy hogy közben minden találkozó alkalmával különösen figyelnek a gyerekek lelkére, hiszen sok gyermek nehéz körülmények között él és zaklatott családi háttérrel rendelkezik, ebből adódóan az iskolában sem teljesít jól, így a tanodában segítenek javítani a tanulmányi eredményeit és megoldani a lelki problémáit is.

Az Egy Cseppnyi Segítség a Rászorultaknak Alapítvány a tanodai programra 30 millió forintot nyert 2013-ban. A projekt 2015-ig szól, de mindenféleképpen szeretnék folytatni a tanodás több mint 30 gyermek gondozását. A délutáni foglalkozásokra nem csak Debrecenből, hanem a környező településekről is bejárnak gyermekek, így például Álmosdról, Pocsajból, Bagamérból, Hosszúpályiból.

A cigánymisszió lelkésze sokat tapasztalt az elmúlt években. Mint mondta: a tanoda elindításával újabb lehetőséget kaptak arra, hogy segítsenek a hátrányos helyzetű gyerekeknek, hogy elszakadjanak az otthonról hozott rossz mintáktól és legyen jövőjük. Ahhoz, hogy a tanodai gyermekek könnyebben szakadjanak el az otthoni mintától, azért a misszióban a családokkal foglalkoznak.

Jó mintaként egyébként nem csak a cigánymisszió és a tanoda munkatársai állnak a roma gyerekek előtt. A nyílt napon is részt vettek azok a koreai fiatalok és testvérek, akikkel már 8 éve táboroztatnak együtt a helyiek.