Rendszerüzenet
2014. július 22.

Újjá varázsolják a Szathmáry Kollégiumot Vásárhelyen

Nyolcvanmilliós támogatásból újul meg a vásárhelyi Szathmáry Kollégium. A Klauzál utcán folyó munkálatokról a fenntartó Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, Bán Csaba elmondta: szeptemberre készül el az energetikai felújítás, a fűtést október 15-re korszerűsítik.

A Szőnyi Benjámin Általános Iskola felújításával közös pályázat keretében végzik el a kollégium rekonstrukcióját, a 150 milliós keretből itt 80 millió forint értékben végeznek el munkákat.

Ennek keretében teljes hőszigetelő burkolatot kap az épület homlokzata, a nyílászárókat kamrás szerkezetű, hőtakarékos ablakokra és ajtókra cserélik. Bán Csaba arról is szólt, hogy megújul az épület világítása, LED-es világítótesteket szerelnek fel, és az eddigi, rossz hatékonysággal működő konvektorokat hatékonyabb központi fűtéssel váltják fel.

A 35 diák számára évközben otthont adó épületnek nemcsak az üzemeltetése lesz olcsóbb, de esztétikai megújulásra sor kerül, hiszen a új festésre és a helyiségek burkolatát is kicserélik.

A lelkész azt is elmondta, hogy a munkák kezdetén kiderült, hogy az épület vízszigetelését is meg kell oldaniuk, ezt a munkát az iskola pénztartalékának a terhére készítik el. Amennyiben a munkák megfelelő ütemben haladnak, szeptember elsején beköltözhetnek az épületbe a kollégisták, de maradnak még feladatok őszre is, hiszen a fűtési rendszer felújításának a határideje maga a fűtési szezon kezdete, október 15.

Forrás: promenad.hu