Rendszerüzenet
2014. július 01.

Megújult Mezőberény 210 éves református temploma

Akik ismerik és szeretik templomukat, azok tudják, hogy hozzá és egymáshoz tartoznak- mondta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke Mezőberényben, a helyi református templom 210 éves évfordulója és felújítása alkalmából június 29-én tartott hálaadó istentiszteleten. 

alt

Bölcskei Gusztáv prédikációjában kiemelte: A templomot kétféleképpen lehet megbecsülni. Úgy, ahogy a helyiek tették, külső segítséggel és elszántsággal megtettek mindent, hogy megújulhasson, illetve, hogy akarnak ahhoz a közösséghez tartozni, amelyik él és magasztalja Isten bölcsességét, hatalmát és jóságát.

alt

A mezőberényi templom három év alatt újult meg, mintegy 100 millió forintból, amelynek többsége adományokból gyűlt össze, de a költségekhez a Nemzeti Kulturális Alap is hozzájárult. A felújítás alkalmából tartott hálaadó ünnepen Balog Zoltán is részt vett, aki beszédében kiemelte, hogy a templomoknak közösségformáló erejük van és fontos, hogy a fiataloknak is példát tudjanak mutatni.

alt

Az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: „Vidéken élni jó, még akkor is, ha olykor nehéz. Ragaszkodni kell ehhez a földhöz, és ha azt akarjuk, hogy a következő generáció, a gyermekeink és az unokáink is ragaszkodjanak ehhez a földhöz, akkor meg kell újítani azt, ami régi”. Kifejtette, hogy a fiatalokat „meg kell kínálni” azokkal a közösségi terekkel, ahol egymásra találhatnak az idősek, a fiatalok, a szülők és gyermekek, és erre a legalkalmasabb tér a templom. Itt nemzedékek találkozhatnak, és együtt tudnak hinni a jövőben.

alt

Nem csak a templom, hanem a gyülekezet is újjáépült az elmúlt években- mondta az Európa Rádiónak Román János, mezőberényi református lelkipásztor a hálaadó alkalom után. Kiemelte, hogy az elmúlt évek alatt megduplázódott az istentiszteletekre járók száma, a hétköznapi alkalmakra pedig négyszer annyian mennek el, mint pár évvel ezelőtt, de ugyanez a növekedés jellemző a gyermek-istentiszteletre járó gyerekek tekintetében is. Hangsúlyozta, hogy ezekből az adatokból is látszik, hogy az emberek lelki épülését is segítette a külső épülés.

alt

A templom felújításával kapcsolatban Román János elmondta, hogy a munkálatok 2011-ben kezdődtek, akkor a templom több része is életveszélyes volt, például a külső téglapárkányzat omladozott, a toronysisak statikailag pedig annyira el volt gyengülve, hogy egy nagyobb vihar teljesen tönkretehette volna.

alt

2012-re azonban ezeket a veszélyeket elhárították, így következhetett többek között a tető teljes cseréje, valamint a külső- belső vakolási, festési munkák, illetve a padok felújítása és a szószék restaurálása is. A munkálatok ideje alatt a gyülekezeti teremben tartották az istentiszteleteket. A hívek 2013 őszén vehették birtokba újra a templomot, amelynek orgonája is megújulhatott. Az orgona restaurálásával ez év tavaszán készültek el.

Fotók: Barcza János