Rendszerüzenet
2014. június 30.

Évzáró a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen

A Krisztus hit is hallásból van, a hallás pedig Isten igéje által, ezért mind a szaktárgyi, mind a hitismereti igazságok tanítása nagyon fontos, de mind a szakmai, mind a hitismeret a legszemélyesebb, saját ismeretté kell, hogy váljon. - mondta a Debreceni Református Hittudományi Egyetem évzáró ünnepi istentiszteletén és közgyűlésén prédikációjában a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője.

  alt

Derencsényi István a debreceni Nagytemplomban tartott ünnepi alkalmon kifejtette: A most végzett hallgatók nem tehetik meg, hogy a megbízatásukra, munkába, szolgálatba állításukra pusztán hallgatás legyen a válaszuk, ugyanis egy lelkész, egy pedagógus nem a szótlanság, hanem a szavak embere. Derencsényi István ezért arra kérte a végzős fiatalokat, hogy beszéljenek arról, amit a Kollégium falai között Istenről, emberről, családról, egyházról, hazáról, önzetlenségről, szeretetről, szakmai tudásról hallottak és megtanultak, mert mint mondta: „Sorsunk és megmaradásunk az ige iránti hűségen áll vagy bukik”.

alt

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem évzáró ünnepségén Fekete Károly, rektor, beszédében megemlékezett a mártírhalált halt teológusról, ifj. Dr. Varga Zsigmondról, valamint szólt az intézménybe látogatott vendégek tapasztalatairól, a hallgatók tanévi eredményeiről és az iskolában történt eseményekről. Kiemelte, hogy a kommunikáció szak megszüntetése után új szakok bevezetését tervezi az egyetem, így például keresztény szociálismunkás alapszak, etikatanár szak indítása- a Debreceni Egyetemmel közösen, valamint tárgyalások folynak az osztatlan hittantanár szak elindításáról is.

alt

A Tiszántúli Református Egyházkerület felsőoktatási intézményében a 2013/2014-es tanévben összesen 213 hallgató tett sikeres záróvizsgát, hitéleti szakokon 64-en, míg nem hitéleti szakokon 149-en végeztek.

alt

Az idén az egyetem 19 teológia-lelkész szakos hallgatója kezdheti meg szolgálatát segédlelkészként.

Fotók: Barcza János