Rendszerüzenet
2014. június 24.

Beiktatták Petró Bélát Kéken

Kettős ünnepre hívott a harang június 22-én, vasárnap Kéken. A helyi reformátusok és a környező települések lelkipásztorai azért gyűltek össze, hogy hálát adjanak az Úrnak a megújult kéki református templomért és azért, hogy húsz év után ismét lelkipásztort iktathatnak be. Az alkalmon Bölcskei Gusztáv hirdetett igét.

alt

„Annak, akinek hatalom adatott, csak arra használhatja, amire Isten rendelte”- mondta prédikációjában a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Bölcskei Gusztáv kiemelte, hogy bár sokszor tapasztaljuk, hogy az, aki hatalmat kap megváltozik és nem csak arra használja hatalmát, amire adatott, de nem csak a hatalommal rendelkezők tudnak megváltozni, hanem azok is, akik úgy gondolják, hogy nincs szükség törvényekre. A szabályok nélküli élet azonban zűrzavart okoz, félelmet kelt. A törvényekre szükség van, a legfontosabb szabály pedig az, hogy szeressük egymást! A szeretetben ugyanis benne van az a három alkotó elem, ami az emberi életnek a teljességét adja: az adni és elfogadni tudás, valamint a teljes és végtelen kiszolgáltatottság és sebezhetőség. 

Poór Sándor a település polgármestere az alkalmon kifejtette, hogy az önkormányzat és a gyülekezet összefogásának köszönhetően, több mint 30 millió forintos pályázati támogatásból újulhatott meg kívülről és belülről a helyi műemléki templom, amely a település legrégebbi épülete és éke.  Beszédében kiemelte azt is, hogy nagy örömöt jelent a falu vezetőségének is, hogy 20 év után újra van beiktatott lelkésze a kéki református gyülekezetnek.

alt

Petró Béla lelkipásztor csaknem 17 éve, 1997. november elseje óta szolgál a településen. Az ünnepi alkalmon először a templom felújításáról beszélt. Elmondta, hogy éveken át nem sikerült a pályázatokon nyerni, de önerőből apróbb munkálatokat mégis elvégeztek, így például megtörtént az orgona, a kerítés, a templomtető és a gyülekezeti terem felújítása is. Kiemelte; mindez csakis összefogással, adakozással, együttműködéssel valósulhatott meg.

alt

Kifejtette, hogy büszkeséggel és jó érzéssel tölti el, hogy ha körül néz, látja Isten gazdag áldását, látja, hogy egy összetartó közösség része. Hangsúlyozta, azért fontos, hogy ezt a gyülekezeti tagok is lássák, érezzék, mert mindezek együtt jelentenek biztos jövőt a gyülekezetnek. Ha vannak közös célok, amiért tudnak együtt imádkozni, együtt dolgozni, akkor együtt tudják megtapasztalni Isten áldásait. 

Fotók: Barcza János